09-09-202014:04

Андрій Гайченко: За півроку Уряду зроблено кроки до підвищення рівня виконання судових рішень щодо неповнолітніх

За півроку роботи нового Уряду вдалося зробити рішучі кроки у сфері примусового виконання судових рішень. Зокрема, було розроблено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень та рішень інших органів».

«Проєктом Закону передбачається запровадження єдиного підходу до стягнення виконавчого збору та основної винагороди приватного виконавця, унормування та удосконалення порядків здійснення перевірок діяльності приватного виконавця та притягнення його до дисциплінарної відповідальності, визначення порядку виконання кількох рішень про стягнення коштів з одного боржника різними виконавцями», – пояснив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

Крім того, за словами заступника, законопроєкт дозволяє підвищити рівень виконання судових рішень щодо неповнолітніх, оскільки передбачено кілька новацій:

  • виконавцю буде надано право виносити постанову щодо застосування до боржника приводу у разі, якщо боржник без поважних причин не з’явився за викликом виконавця;
  • державному виконавцю буде надано право самостійно встановлювати тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України у разі невиконання ним рішення про встановлення побачення з дитиною;
  • удосконалюється порядок виконання рішень зобов’язального характеру, в тому числі рішень про зобов’язання боржника забезпечити спілкування стягувача з дитиною.

«Наша мета – максимально підвищити рівень виконання судових рішень у таких дуже чутливих справах, що стосуються неповнолітніх дітей», – зазначив Андрій Гайченко.

Він також поінформував, що за 6 місяців роботи нової урядової команди органами державної виконавчої служби було стягнуто 3,2 млрд грн аліментних платежів на користь 390 тисяч дітей. Ще 1,1 млрд грн – на користь держави. Усього протягом березня-серпня 2020 року за виконавчими документами, які перебували на виконанні, органами ДВС стягнуто 10,1 млрд грн.