17-12-200300:00

Борги по зарплаті шахтарям – найбільш проблемні в Україні

Судові рішення по виплаті боргів шахтарям із заробітної плати відносяться до особливо складної категорії. Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, стягнення заборгованості з підприємств вугільної промисловості ускладнене тим, що процес примусового виконання судових рішень унеможливлюється законодавчими перепонами. У зв‘язку з мораторієм, на примусову реалізацію майна, встановленим законом України „Про введенням мораторію на примусову реалізацію майна”, неможливо звернути стягнення на майно підприємств у статутному фонді яких частка держави становить не менше 25%. „Підприємства вугільної промисловості складають переважну більшість таких підприємств” – наголосив Міністр юстиції.

За словами Міністра, станом на грудень 2003 року примусовому стягненню державною виконавчою службою Луганської області на користь шахтарів підлягало 31 млн. 800 тисяч грн. Це понад 38% від усієї заборгованості по заробітній платі в області, що має бути стягнута за рішеннями судів. До найбільших підприємств-боржників України відносяться всі підприємства вугільної промисловості Донецькій області: протягом 2003 року до виконавчої служби Донецької області надійшло рішень судів майже на 90 млн. грн. Крім того, до найбільших підприємств-боржників в Україні відноситься ДХК “Олександріявугілля” у Кіровоградській області. Сума боргу по цьому підприємству на користь фізичних та юридичних осіб складає понад 46 млн. грн.

„Отож не дивно, що скарги громадян України до Європейського Суду з прав людини у Страсбурзі здебільшого стосуються невиконання рішень судів щодо стягнення з підприємств вугільної галузі заборгованостей із заробітної плати.” – зазначив Олександр Лавринович.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua