07-04-200400:00

Частка віруючих громадян в Україні відповідає середньоєвропейським показникам

На початок 2004 року частка віруючих громадян в Україні складала 45-50 відсотків. При цьому кількість релігійних організацій та віруючих в Україні щорічно стабільно зростає на 3-5 відсотків. Загалом це відповідає середньоєвропейським показникам. Про це заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович за підсумками діяльності минулого року Державного комітету у справах релігій, що діє у підпорядкуванні Міністерству юстиції України.

Міністр повідомив, протягом минулого року кількість релігійних організацій, що зареєстровано в Україні збільшилося 1,2 тис. На 1 січня 2004 р. в країні було представлено 55 віросповідань, в межах яких діяли 29785 релігійних організацій.

За словами Олександра Лавриновича, як і раніше домінантою релігійного життя в Україні виступає православ'я. Релігійні громади Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної церкви становлять 52,2 відсотки загальної кількості релігійних організацій. Водночас прослідковується тенденція до зменшення їх питомої ваги в загальній релігійній мережі. Минулого року приріст громад УАПЦ становив 4,0, УПЦ - 3,3, УПЦ-КП - 2,1 відсотки, що нижче загальностатистичних показників попередніх років.

Найвищі показники приросту кількості релігійних громад минулого року були у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях та м. Києві.

Як повідомив Міністр юстиції, торік спостерігалося стійке зростання осередків Свідків Єгови, Новоапостольської церкви та Церкви Ісуса Христа святих останніх днів (мормонів). На рівні 2002 р. залишилась чисельність громад товариства свідомості Крішни та ще 18 релігійних напрямків. Як і в попередні роки 50 відсотків прихильників цих релігійних організацій зосереджено в південно-східному регіоні країни.

Упродовж 2003 р. до 900 одиниць зросла кількість релігійних громад, створених національними меншинами. Майже половину з них складають мусульманські громади - 467 одиниць. Іудейські організації нараховують 240 одиниць, Закарпатська (угорська) реформатська церква - 112, Німецька євангелічно-лютеранська церква - 40, Вірменська апостольська та католицька церкви - 24 громади. Функціонують також поодинокі етноконфесійні громади чехів, готів, корейців, шведів, в Автономній Республіці Крим - караїмів та кримчаків, а в Херсонській та Запорізькій областях — менонітів. За словами Міністра юстиції, найбільше громад, створених на етноконфесійному грунті, зареєстровано в Автономній Республіці Крим – майже 40 відсотків від загальної кількості в Україні.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua