17-05-202116:39

Денис Малюська: Європейські умови утримання ув’язнених в СІЗО – завдання держави, до виконання якого ми поступово рухаємось

У Київському слідчому ізоляторі відкрито оновлений корпус, відремонтований за норвезьким зразком. «Створення належних умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, є одним із основних завдань, визначених в рамках реалізації Стратегії реформування пенітенціарної системи України до 2026 року. Це, у свою чергу, спрямовано на поновлення прав вищевказаних осіб у зв’язку з неналежними умовами тримання. До того ж, у слідчих ізоляторах перебувають здебільшого люди, відносно яких ще немає рішення суду. І де-юре, вони не винні. Тому, держава зобов'язана забезпечити нормальні умови їх перебування у СІЗО», – про це зазначив Міністр юстиції Денис Малюська.

За його словами, наразі в Україні умови тримання осіб, узятих під варту, не повною мірою  відповідають європейським стандартам, через що збільшується кількість рішень Європейського суду з прав людини щодо порушення прав засуджених та осіб, взятих під варту. Це призводить до того, що держава витрачає додаткові кошти на виплату компенсацій. До того ж,  на формування іміджу України у світовому співтоваристві така ситуація впливає не найкращим чином.

Як повідомила профільна заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька, приведення умов тримання до міжнародних стандартів і збільшення житлової площі на особу – одна з тих рекомендацій, яку українській стороні надає Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. На це ж у своїх рішеннях, зокрема по справі «Сукачов проти України», вказує ЄСПЛ.

«Саме тому, одним з найважливіших напрямків реформування пенітенціарної системи є приведення у відповідність до міжнародних  стандартів комунально-побутових та санітарно-гігієнічних умов утримання засуджених та осіб, взятих під варту. Сьогодні ми зробили перший вагомий крок до реалізації Стратегії реформування пенітенціарної системи – відкрили оновлений корпус Київського слідчого ізолятора, відремонтований за норвезьким зразком. Важливо, що було враховано норму площі 4 м кв. на одну особу, що відповідає встановленим європейським нормам», – наголосила Олена Висоцька.

Усього було оновлено 18 камер: 14 двомісних та 4 одномісні.

«Кожне приміщення оснащене холодильником, мікрохвильовою, телевізором, стаціонарним телефоном, Wi-fi, кнопкою екстреного виклику охорони, камерами відеоспостереження. Облаштування таких новеньких камер дасть можливість забезпечити дотримання прав людини в слідчому ізоляторі. До того ж, ці платні камери генеруватимуть сотні тисяч гривень додаткових коштів для ремонту безкоштовних приміщень», – розповів Міністр юстиції.

Окрім оновленого корпусу СІЗО було також відкрито музейну експозицію, присвячену періоду функціонування державної установи «Київський слідчий ізолятор». Багато уваги в ній присвячено відомим історичним постатями, які у різні часи утримувалися в цьому закладі та зробили свій внесок в історію України. Зокрема, в експозиції представлені матеріали про таких видатних особистостей:

Софія Богомолець (1881 – орієнтовний рік ув’язнення в «Київському СІЗО»);

Дмитро Донцов (1908 р.);

Володимир Винниченко (1902,1903,1906 рр.);

Михайло Грушевський (1914-1915 рр.);

Симон Петлюра (1918 р.);

Богдан (Федір) Кістяковський (1920 р.);

Микола Бердяєв (1920,1922 рр.);

Максим Рильський (1931 р.);

Микола Зеров (1935 р.);

Олена Теліга (1942 р.);

Михайло Драй-Хмара (1933-1934 рр.);

Йосиф Сліпий Верховний Архієпископ (1953, 1957, 1962 рр.);

Сергій Параджанов (1973).

 

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/vidkrittya-onovlenogo-korpusu-kiivskogo-slidchogo-izolyatora-kiiv-17-travnya-2021-roku-1004