24-12-201915:46

Денис Малюська: Мін’юст буде реагувати на рейдерство у сфері майнових прав протягом 24 годин

Урядом прийнято постанову «Про внесення змін до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації», якою Мін’юсту надана можливість реагувати на найбільш грубі та очевидні порушення закону протягом 24 годин з моменту надходження відповідної скарги. Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

За його словами, своєчасний розгляд скарг є необхідним для захисту прав осіб, права яких порушені внаслідок дій державних реєстраторів. 

«Постановою встановлюється, що скарги у сферах державної реєстрації розглядаються не пізніше наступного робочого дня з дня її реєстрації на предмет встановлення підстав для відмови в її задоволенні. Крім того, розгляд скарги здійснюється Мін’юстом невідкладно, без розгляду її колегіально, у разі встановлення наявних очевидних порушень закону у рішеннях, діях або бездіяльності державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації», – повідомив Міністр юстиції.

Постанова також встановлює ряд інших процедурних гарантій, які не дозволять недобросовісним учасникам справи затягувати розгляд скарги Мін’юстом.

Оновлений порядок розгляду скарг стосується не тільки порушень корпоративних прав або ж прав на будівлі і споруди, але й на земельні ділянки. Власник земельної ділянки, у якого незаконно відібрали землю, може звертатися із заявою до Міністерства юстиції України. Така скарга на незаконні дії має бути оформлена належним чином та відправлена онлайн через портал i.gov або листом чи подана безпосередньо до канцелярії Мін’юсту.

«Якщо є підстави вважати, що якісь дії з землею були незаконними, ми тут же внесемо зміни у відповідні реєстри і повертаємо землю власникові. У нас достатньо ресурсу, і ми швидко розглядатимемо скарги», – запевнив Міністр юстиції України Денис Малюська.

 

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/ministr-yustitsii-denis-malyuska-pro-novovvedennya-u-sferi-maynovih-prav