08-09-202009:06

Денис Малюська: Рівень ресоціалізації засуджених має бути показником ефективності діяльності українських в’язниць

Важко очікувати ресоціалізації від людей, які живуть в жахливих умовах, де стіни обліплені грибком, а утримують і годують їх гірше, ніж тварин. Відтак, і модель, і інфраструктуру пенітенціарної системи України, і підходи до її оновлення потрібно змінювати. Про це зазначив очільник Мін’юсту Денис Малюська в інтерв’ю виданню «СТРАНА. ua».

Міністр юстиції наголосив, що варто відходити від радянського «перевиховання», а впроваджувати модель ресоціалізації засуджених. «Мотиви для злочинів у кожного різні. У когось це – порив люті, тоді з ним потрібно працювати за спеціальною програмою поліпшення самоконтролю. А хтось пішов на злочин через те, що він наркоман – тоді його потрібно спочатку відучити від наркотиків, потім навчити базовим навичкам, щоб він зміг заробляти собі на життя законно», – розповів Денис Малюська.

Умови ж тримання ув’язнених, за словами очільника відомства, можна змінити завдяки експериментальному проєкту платних камер в СІЗО. «По-перше, таким чином ми плануємо прибрати корупцію. Тому що платні камери в СІЗО були завжди, тільки оплата йшла в кишеню адміністрації у вигляді хабарів. По-друге, зменшити витрати бюджету. Адже платні камери – додаткове джерело доходу на ремонт безкоштовних приміщень установ виконання покарань», – зазначив Міністр юстиції.

Стосовно ідеї зведення готелю на території Лук’янівського СІЗО Денис Малюська розповів, що дійсно мають наміри побудувати на Бориспільській трасі сучасний слідчий ізолятор, частину мешканців Лук'янівки переселити туди, а місце, що звільниться, – переробити під готель. За підрахунками Міністра, останній має окупитись вже упродовж 5-6 років.

Говорячи про ймовірність заборони в Україні певних політичних партій, Денис Малюська наголосив, що на це мають бути винятково законодавчі підстави, як от пропаганда повалення державного ладу, наприклад.

«Ми подали позови на більше ніж 40 партій, так як є чіткі порушення: вони протягом шести місяців не створили регіональні центри. Всі інші закони в діяльності політичних партій в Україні наразі витримуються. А отже, підстав для їхньої заборони немає», – зазначив очільник Мін’юсту.