30-06-202108:55

Денис Малюська: В’язниця за неправдиві відомості у декларації: Парламент ухвалив президентський законопроєкт

Верховна Рада ухвалила проєкт закону №4651, який передбачає позбавлення волі за свідоме неправдиве декларування. Пропозиції глави держави до закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» підтримали 315 народних депутатів.

Зокрема, згідно зі змінами до законодавства, розширюється коло суб’єктів, які нестимуть покарання за брехню у декларації, збільшується відповідальність за це та виключається можливість звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з каяттям.

«Парламентарі врахували пропозиції Президента до цього законопроєкту. Зокрема: 1) передбачити покарання за декларування недостовірної інформації у вигляді позбавлення волі строком на два роки, а за неподання декларації - у вигляді позбавлення волі строком на один рік, а не лише обмеження волі строком до двох років, як це пропонувалося законопроєктом раніше, з огляду на дотримання пропорційності; 2) прибрати можливість уникнення суб’єктами декларування відповідальності та недекларування об’єктів, які перебувають у володінні або користуванні членів сім’ї суб’єкта декларування, оскільки закон, прийнятий у версії, яка була подана на підпис Президенту, залишав можливість оформити майно на родичів і, відповідно, посилатися на те, що родичі не надали інформацію про наявність такого майна», – повідомив Міністр юстиції Денис Малюська.

Разом із тим, за його словами, аби порушники не змогли уникнути кримінальної відповідальності через застосування інститутів звільнення від неї у зв’язку з дійовим каяттям, передачею особи на поруки, зміною обстановки, або звільнення від відбування покарання у зв’язку з амністією, помилуванням, зняттям судимості до закінчення строків погашення судимості, проєктом Закону пропонується низку правопорушень віднести до корупційних кримінальних.

Крім того, Міністр юстиції пояснив, що на сьогодні суб’єктами адміністративної та кримінальної відповідальності за неправдиві відомості у декларації визначають лише осіб, які обіймають посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, чи прирівняних до них осіб на момент подання декларації. Натомість на осіб, які припиняють чи припинили виконання вказаних повноважень, обмеження Закону «Про запобігання корупції» не поширюються, адже на момент подання декларації вони не мають статусу особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Новим же законопроєктом ці положення врегульовуються.

При цьому суб'єктами правопорушень у частині неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані передбачається визначити службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків.

«Прийняття цього Закону дасть змогу удосконалити норми законодавства, якими запроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації, а також створити належні умови для ефективної реалізації антикорупційної політики», – резюмував Денис Малюська.