05-07-201815:30

Державна виконавча служба відзвітувала про результати роботи у І півріччі 2018

Державна виконавча служба стала відкритішою та ефективнішою, і Міністерство юстиції продовжує вживати усіх заходів для реального вдосконалення системи примусового виконання рішень. Свідченням цього є зростання показників роботи ДВС та підвищення довіри до виконавчої служби. Про це заявила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко під час прес-конференції щодо результатів роботи ДВС у першому півріччі 2018 року.

За словами Світлани Глущенко, в останні півроку велика увага Міністерства юстиції була приділена вирішенню таких важливих і соціально чутливих питань як стягнення заборгованості зі сплати аліментів та заробітної плати.  Зокрема, Мін'юстом був розроблений закон #ЧужихДітейНеБуває, який вступив у силу 6 лютого і уже дав вражаючі результати.

«Завдяки цьому закону 500 тисяч дітей відчули реальну допомогу держави. Майже 2 млрд грн аліментів стягнуто державними виконавцями за півроку. Для порівняння, за весь минулий рік було стягнуто 2,4 млрд грн. Ці цифри свідчать про те, що закон реально працює і допомагає захищати порушені економічні права найменших українців», - наголосила Світлана Глущенко.

Серед інших результатів дії закону – 180 тисяч осіб внесено до реєстру боржників зі сплати аліментів, по 115 тисяч постанов винесено державними виконавцями про обмеження боржників у праві виїзду за кордон, керування автомобілем, полювання та користування зброєю, 1200 осіб уже працюють на суспільно корисних роботах, оплата за які іде на погашення боргів перед власними дітьми.

Заступник Міністра також повідомила, що для більшого захисту прав дітей та розвитку в Україні відповідального батьківства 3 липня Верховною радою було прийнято другий пакет законів, розроблений в рамках ініціативи Міністерства юстиції #ЧужихДітейНеБуває.  Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

«Іншим важливим напрямком роботи Міністерства юстиції є питання ліквідації заборгованостей з виплати заробітної плати та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами. За 6 місяців цього року нам вдалося погасити 225,3 млн грн заборгованості, завдяки чому 17,5 тисяч працівників нарешті отримали зароблені ними кошти», - підкреслила Світлана Глущенко.

Заступник Міністра нагадала, що з 2 квітня стартувала кампанія зі стягнення заборгованості по зарплаті: було створено регіональні штаби та мобільні виконавчі групи Мін'юсту, оприлюднено антирейтинги підприємств-боржників у всіх регіонах, розроблено технологічну картку для державних виконавців щодо роботи з боржниками, які перебувають у процедурі банкрутства.

За словами Світлани Глущенко, одним з надзвичайно важливих кроків у реформуванні системи примусового виконання рішень стало затвердження Паспорту реформи – програмного документу на найближчих 3 роки, який відображає основні пріоритети, на які зорієнтована реформа, а саме направленість на добровільне виконання рішень, вчасність, кваліфікованість та якість здійснення виконавчих дій та суспільна орієнтованість процесу виконання рішень.

«Хоча Паспорт  реформи був затверджений нещодавно, ми активно рухаємося у всіх цих напрямках і досягаємо прописаних у ньому цілей. Ми уже запровадили зовсім новий рівень відкритості органів ДВС, регулярно звітуємо про результати роботи як на рівні Міністерства, так і на рівні регіонів, постійно висвітлюємо новини та актуальну інформацію на сайті та у соцмережах Міністерства юстиції та Головних територіальних управлінь юстиції», - зазначила Світлана Глущенко.

У свою чергу директор Департаменту державної виконавчої служби Олексій Воробйов повідомив про основні статистичні показники роботи органів ДВС та приватних виконавців.

Так, за словами директора Департаменту, за 6 місяців поточного року органами ДВС фактично виконано 425,2 тисячі проваджень, що становить 37,8% від фактично завершених. У минулому році цей показник складав 30,6%. При цьому стягнуто 6,3 млрд грн, у тому числі 360,5 млн грн виконавчого збору.

«Що стосується приватних виконавців, то їх наразі у реєстрі 122 і вони демонструють високу ефективність. На сьогодні приватними виконавцями стягнуто 290 млн грн і фактично виконано 1004 документи, що становить 59,4% із числа завершених. Крім того, якщо минулого року на виконанні у приватних виконавців було близько 3 тисяч документів, то з початку цього року їм уже надійшло більше 10 тисяч документів, що свідчить про підвищення довіри до приватних виконавців», - зауважив Олексій Воробйов.

Він додав, що у планах роботи на 2018 рік - розвиток системи державної виконавчої служби, а саме виконання Паспорту реформи системи примусового виконання рішень, створення Центрів виконання рішень у 5 областях з якісно новим рівнем обслуговування і комунікації, приведення системи органів ДВС у відповідність до системи окружних судів, публічність і прозорість роботи державної виконавчої служби.

Презентація

Фотоматеріали за посиланням:

https://minjust.gov.ua/galleries/pres-konferentsiya-rezultati-roboti-derjavnoi-vikonavchoi-slujbi-za-i-pivrichchya-2018-roku-kiiv-05-lipnya-2018-roku