16-09-202219:40

Десятий позов проти росії в ЄСПЛ – справа про колективне гарантування прав та свобод людини у Європі

16 вересня 2022 року - останній день, коли російська федерація є учасницею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод після рішення про її виключення з Ради Європи  у березні 2022 року через повномасштабне вторгнення в Україну.

Водночас, це жодним чином не рятує рф від відповідальності за скоєні злочини, адже Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) має компетенцію розглядати заяви про порушення росією прав людини, які відбулись до 16 вересня 2022 року.

23 червня 2022 року Урядом України подано до ЄСПЛ міждержавну заяву проти росії щодо ряду найважчих порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. З огляду на масштаби та триваючу збройну агресію Міністерством юстиції щоденно збираються численні докази звірств російської федерації та подаються доповнення до суду.

«Десятий позов України в ЄСПЛ не тільки про звірства росії. Ця справа про верховенство права та забезпечення колективного гарантування прав та свобод людини у Європі. Саме тому Міністерство юстиції України ініціювало питання підтримки іншими державами-членами Ради Європи міждержавної заяви України проти російської федерації за № 11055/22 та активно проводить роботу у цьому напрямку на різних майданчиках» - зазначила заступник Міністра юстиції Ірина Мудра.

Долучитись до міждержавної справи України держави можуть на підставі статті 36 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає що в інтересах належного здійснення правосуддя Голова ЄСПЛ може запропонувати будь-якій Високій Договірній Стороні, яка не є стороною в справі, чи будь-якій заінтересованій особі, яка не є заявником, подати свої письмові зауваження або взяти участь у слуханнях.

«За останні тижні спостерігаємо суттєву активізацію держав у приєднанні до десятого позову України. Якщо ще на кінець серпня ЄСПЛ повідомив лише про чотири такі клопотання, то вже сьогодні, 16 вересня 2022, 18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитись до справи «Україна проти росії (Х)» - звернула увагу Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

Зокрема, клопотання про приєднання до справи вже подали до ЄСПЛ Республіка Ірландія, Королівство Швеція, Королівство Бельгія, Республіка Польща, Естонська Республіка, Чеська Республіка, Федеративна Республіка Німеччина, Литовська Республіка, Латвійська Республіка, Королівство Нідерланди, Королівство Іспанія, Французька Республіка, Словацька Республіка, Республіка Хорватія, Італійська Республіка та Румунія.

Велика Британія планує доєднатися (ЄСПЛ надав уряду додатковий час до 11 жовтня для відповідного звернення) та Велике Герцогство Люксембург вказали, що звернення про приєднання буде направлено до суду найближчим часом.

Попереду важливі етапи розгляду міждержавної заяви України за № 11055/22 і Міністерство юстиції докладе усіх зусиль для притягнення держави-агресора до міжнародно-правової відповідальності.