20-01-200400:00

"Дженерейшн Юкрейн Інк." не оскаржила рішення Міжнародного Арбітражного Трибуналу щодо відмови у позові до України на 9 мільярдів доларів

Набуло остаточної юридичної сили Рішення Арбітражного трибуналу Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів (ICSID) при Світовому Банку, яким було відмовлено американській компанії „Дженерейшн Юкрейн, Інк.” у позові до держави Україна. Компанія наполягала на відшкодуванні завданих їй збитків і моральної шкоди від створених перешкод при реалізації інвестиційного проекту "Паркв'ю" (бізнес-центр у місті Києві) на загальну суму близько дев'яти мільярдів доларів США.

Минулого тижня закінчився 120-денний строк, що за правилами ICSID надавався сторонам для звернення щодо відміни рішення Арбітражного Трибуналу від 16 вересня 2003 року.

Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, за даними, що має Україна, позивач зі зверненням про відміну арбітражного рішення не звертався. „Рішення Арбітражного Трибуналу було прийняте одностайно. Вочевидь, це суттєво ускладнило пошук вагомих аргументів для його оскарження.„ - сказав Міністр. Він підкреслив, що ця справа є прикладом того, як Україна вчиться здійснювати свій правовий захист на міжнародному рівні. Міністр також нагадав, що протягом 2003 року на користь держави Україна в закордонних юрисдикційних органах було ухвалено рішень на суму близько 10 млрд. долларів США.

Олександр Лавринович повідомив, що після закінчення терміну оскарження, відповідно до Конвенції ICSID, рішення має бути визнаним та виконуватися в кожній із держав-учасниць Конвенції як рішення суду цієї держави.

Як повідомлялося раніше, у вересні 2003 року Україна виграла судовий процес у американської компанії "Generation Ukraine Ink", яка у липні 2000 року звернулася до Арбітражного Трибуналу Міжнародного Центру по врегулюванню інвестиційних спорів у справі ARB/00/9 з позовом проти держави Україна. Міжнародний Арбітражний Трибунал виніс рішення на користь України. Компанії "Generation Ukraine Ink" відмовлено в позові у повному обсязі. Позивача зобов'язано сплатити витрати відповідача у розмірі 365 000 доларів США.

Довідка. Міжнародний Арбітражний Трибунал діє під егідою Міжнародного центру вирішення інвестиційних спорів (Вашинґтон, США). Арбітражний Трибунал діє на підставі міжнародної Конвенції, яка має вищу юридичну силу над національними законодавствами країн, що приєдналися до Конвенції. Згадану Конвенцію Україна ратифікувала у 2000 році. Рішення Трибуналу є обов'язковим до виконання національними судами України.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua