19-11-200200:00

Експерти Ради Європи обговорили з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем ситуацію з свободою слова та інформації в Україні

Експерти Ради Європи обговорили з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем ситуацію з свободою слова та інформації в Україні 19 листопада 2002 року. У зустрічі, яка відбулася в Міністерстві юстиції України, взяли участь від ради Європи експерти Девід Андерсен, Кароль Якубовіч, Катрін Мафучі-Хагель, від України - заступник Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Наталія Зарудна, заступник Генерального прокурора України Віктор Шокін, начальник Головного управління з нагляду за додержанням законів щодо захисту і інтересів держави Генеральної прокуратури України Ігор Коморний.

Під час зустрічі експерт РЄ Девід Андерсен (Британія) повідомив, що за результатами візиту делегація представників РЄ має надати звіт Генеральному секретареві РЄ про ситуацію в Україні щодо свободи слова та відповідності чинного законодавства та ситуації стосовно ЗМІ в Україні вимогам щодо свободи слова, передбаченим у статті 10 Європейської конвенції з прав людини.

Говорячи про ситуацію в Україні, експерт Кароль Якубович (Польща) підкреслив, що сьогодні Україна "знаходиться під дуже уважним розглядом на міжнародному рівні", і в Ради Європи є багато інформації про Україну з різних джерел. "Наша робота - перевірити цю інформацію", - підкреслив він.

Експерт Девід Андерсен висловив задоволення з приводу скасування в Кримінальному кодексі України статті за наклеп. У той же час він відзначив, що на міжнародному рівні "часто з\'являються повідомлення" про те, що в Україні ліцензування діяльності засобів масової інформації "не є досить прозорим", а Нацрада з телерадіомовлення "не має достатніх гарантій незалежної діяльності".

У відповідь Лавринович повідомив експертів РЄ, що на сьогодні в Україні є 12 чинних законів і більше десятка підзаконних нормативних актів, які регулюють питання суспільних стосунків в сфері інформації. Він завірив експертів, що ці нормативні акти "достатньо повно регулюють всі напрямки діяльності в галузі засобів масової інформації". "Можливо, є необхідність уточнити деякі положення. Але механізм роботи Національної ради дозволяє в абсолютно прозорий спосіб приймати рішення" - зазначив Міністр.

Міністр юстиції висловив побажання на адресу представників Ради Європи "не використовувати імперативні формулювання", а також уникати "тональності слідчого, якому потрібно одержати інформацію у справі".

На питання, чи буде ухвалений в Україні закон про громадське телерадіомовлення, Олександр Лавринович повідомив експертів РЄ, що на сьогодні в Україні вже функціонує громадське телерадіомовлення, зокрема в Івано-Франківській області. "Що стосується проекту закону про громадське телебачення, то він кілька років в різних варіантах розглядався в українському парламенті. Але єдиного рішення вироблено не було." - зазначив Міністр. Він повідомив експертів, що існує державна програма законопроектних робіт та план роботи парламенту, який визначає, які законопроекти і коли будуть розглядатися. "Міністерство юстиції підготує такий законопроект на високому рівні і достатньо швидко - як тільки буде відповідне рішення Верховної Ради або Кабінету Міністрів." - зазначив він.

Коментуючи питання "темників", яке підняв Д.Андерсен, Олександр Лавринович зазначив, що "якщо є матеріальні докази" існування "темників", а також " впливу чи примусу" журналістів, він "готовий особисто сприяти тому, щоб справа була доведена до судового рішення".

Представники РЄ продемонстрували Міністру один з "темників", ознайомившись з яким український міністр зазначив, що він річної давнини і не має жодних вихідних даних. "Я прошу вас, щоб вся інформація, яка буде йти від вашого імені про Україну, була чесною і доказовою. І щоб ви не були інструментом з\'ясування міжособистих або міжполітичних стосунків в українській державі. Ви обидва висококваліфіковані юристи, то скажіть, що можна говорити про цей темник, який ви мені показали?" - сказав український Міністр.

Одночасно він повідомив експертів РЄ, що в Україні понад 90 відсотків засобів масової інформації є приватними, "і власники достатньо чітко визначають лінію поведінки журналістів, які у них працюють. Десь це робиться більш творчо, десь менш творчо. В будь-якому випадку, якщо редактор чи власник неправовим способом чинить тиск на журналістів, у нас достатньо норм матеріального права, які захищають журналістів". Він також підкреслив, що не знає жодного позову з цього питання до суду. "Якщо є докази, що в Україні є тиск на конкретного журналіста або на засіб масової інформації, я особисто готовий брати участь в їх захисті" - заявив український Міністр.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua