19-11-200300:00

Європейський Суд визначиться, чи порушує Закон України “Про введення мораторію на примусову реалізацію майна” право українців на володіння своїм майном

41 відсоток скарг українців до Європейського Суду з прав людини, які були визнані як потенційно прийнятні до розгляду, стосуються невиконання рішень судів по виплаті заборгованості по заробітній платі та іншим виплатам підприємствами, які знаходяться у державній власності. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

За словами Міністра, у цих справах Європейським Судом розглядається питання, чи порушує Закон України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» права заявників на вільне володіння своїм майном. Тобто, на отримання заборгованості по заробітній платі та іншим виплатам, які внаслідок введення в дію Закону не можуть бути стягнуті навіть в примусовому порядку за рішенням судів.

“Питання ставиться таким чином через те, що Закон жодним чином не обмежує в часі дію мораторію. Це робить неможливим виконання рішень національних судів в розумні строки. Мораторій триває уже понад 2 роки.” – зазначив Міністр юстиції.

Олександр Лавринович повідомив, що в Європейському Суді знаходиться 62 скарги цієї категорії. Зокрема, 8 справ щодо невиконання рішень суду, пов‘язаних з відсутністю у державному бюджеті коштів на погашення заборгованості з виплат працівникам освіти. 30 справ стосуються боргів з заробітної плати, а також компенсацій та щомісячних виплат шахтарям за ушкодження здоров‘я. 15 справ стосується невиконання рішень суду щодо виплати заробітної плати колишнім працівникам ДБПК “Атомспецбуд”. Крім того, розглядається ще 9 різних скарг про стягнення заборгованості з підприємств або установ, що знаходяться у державній власності.

«Якщо Суд дійде висновку про те, що держава свідомо перешкоджає виконанню судових рішень, це призведе до покладення на державу обов‘язків відшкодувати заявникам матеріальну шкоду.» - зазначив Міністр. Зокрема, доведеться виплатити кошти за судовими рішеннями, покрити збитки, пов‘язані з інфляцією, сплатити моральну шкоду та судові витрати.

Олександр Лавринович повідомив, що у подібній справі прецедент винесення рішення на користь заявника мав місце в Росії. Європейський Суд зобов‘язав Російську Федерацію сплатити заявнику, зокрема, 3 тисячі євро моральної шкоди.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua