01-06-202213:56

Ірина Мудра: Мін‘юст докладає всіх зусиль для притягнення рф до відповідальності у ЄСПЛ

Заступниця Міністра юстиції Ірина Мудра заявила, що Україна постійно успішно протистоїть росії на міжнародному юридичному фронті у ЄСПЛ, починаючи з перших днів агресії рф в 2014 році.

«Під час широкомасштабного етапу вторгнення рф, який розпочався 24.02.2022, Мін’юст України звернувся до ЄСПЛ з клопотанням про вжиття заходів в порядку Правила 39 Регламенту ЄСПЛ та вже 01.03.2022 отримав перше забезпечувальне рішення ЄСПЛ, яким рф зобов’язано утриматись від атак на цивільне населення та цивільні об’єкти. У подальшому за наслідком додаткових звернень ЄСПЛ розширив забезпечувальні заходи та надав росії вказівки гарантувати цивільному населенню можливість безпечної евакуації, у тому числі до західних областей України. Наразі командою Міністерства юстиції збирається доказова база щодо подальшого звернення до ЄСПЛ проти росії», - поінформувала Ірина Мудра.

Крім того, активний і «кримський фронт». На сьогодні на розгляді у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) перебуває декілька міждержавних справ України проти росії, зокрема справа  «Україна проти росії (щодо Криму)». Станом на сьогодні «кримська справа» пройшла першу стадію прийнятності, повідомила Ірина Мудра.

При цьому вона нагадала, що у кожної міждержавної справи у ЄСПЛ є 3 основні стадії:

  • стадія прийнятності заяви, простими словами – чи може справа розглядатись ЄСПЛ та чи підпадають заявлені порушення під його юрисдикцію (admissibility);
  • стадія розгляду справи по суті заявлених порушень (merits);
  • стадія так званої «справедливої сатисфакції», коли сторонами заявляються суми компенсацій (just satisfaction claims).

«У справі «Україна проти росії (щодо Криму)» Урядом України заявлялись скарги, в тому числі, і щодо майнових втрат за статтею 1 Першого протоколу до Конвенції. Станом на сьогодні «кримська справа» пройшла першу стадію прийнятності. Жодних відмов від скарг з боку України не було, та в січні 2021 року ЄСПЛ виніс перше рішення у ній, яке, без перебільшення, є переможним для нашої держави як з юридичної точки зору, так і зовнішньо-політичної. Так, 14.01.2021 року ЄСПЛ оголосив ухвалу від 16.12.2020 року щодо прийнятності «кримської справи», визнавши її частково прийнятною», - заявила Ірина Мудра.

В ухвалі від 16.12.2020 року ЄСПЛ, серед іншого, визнав прийнятними скарги за статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в частині існування адміністративної практики щодо порушення права власності цивільних осіб та приватних підприємств.

Відповідно до статті 41 Конвенції та встановленої Регламентом ЄСПЛ процедури вимоги щодо справедливої компенсації шкоди розглядатимуться на більш пізнішій стадії, а саме: вирішення питання надання справедливої сатисфакції.

Вона підкреслила, що Міністерство юстиції постійно докладає всіх зусиль задля притягнення ворога до міжнародно-правової відповідальності та напрацьовує механізми забезпечення отримання відповідної компенсації за збитки, завдані окупантом.