21-04-202113:36

Керівництво Мін’юсту провело зустріч із Прем’єр-міністром України, аби обговорити стан пенітенціарної системи держави

У вівторок, 20 квітня, відбулася зустріч Міністра юстиції Дениса Малюськи, заступниці Міністра юстиції Олени Висоцької,  начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Сергія Гречанюка та керівника ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби» Сергія Васильєва з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Під час зустрічі обговорили питання медичного забезпечення, харчування, дотримання прав та належних побутових умов ув’язнених та засуджених, які перебувають в установах виконання покарань.

«Реформа пенітенціарної системи триває. Експериментальний проєкт «Платні камери в СІЗО» вже допоміг залучити у держбюджет 3,3 млн грн. За рахунок цих коштів уже відремонтовано 55 безкоштовних камер на 368 місць. У 2021 році готуємо до приватизації 8 закритих в’язниць, частина з яких уже передана у Фонд державного майна для проведення аукціонів. Ці кроки допоможуть залучити додаткове фінансування для установ виконання покарань та покращити умови життя людей, які там перебувають», – зазначив Денис Малюська.

«У 2020 році були законсервовані 12 в’язниць, що дозволило збалансувати наповнення працюючих установ, скоротити персонал та оптимізувати поточні видатки. Так, за рахунок цього вдалося збільшити заробітну плату молодшим інспекторам та погасити заборгованість по комунальним послугам за минулі періоди. До того ж, закриті в’язниці є потенційними об’єктами приватизації для наповнення бюджету, зокрема для будівництва нової тюремної інфраструктури та оновлення існуючої (в першу чергу, слідчі ізолятори та модельна установа)», – додала заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька.

Крім того, начальник Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Сергій Гречанюк розповів, що ще було реалізовано у пенітенціарній системі протягом 2020 року. Зокрема:

  • налагоджено постачання в установи виконання покарань якісних продуктів харчування;
  • розроблені нові технологічні карти та меню для приготування їжі засудженим та ув’язненим;
  • розширено перелік дозволених предметів, продуктів харчування і техніки для засуджених (планшети, мультиварки, холодильники, крупи та макаронні вироби тощо);
  • забезпечено доступ засуджених до мережі Інтернет у в’язницях;
  • наповнено даними реєстр засуджених та осіб, узятих під варту.

Говорячи про ситуацію із захворюваністю на COVID-19, повідомили, що загалом з початку пандемії в Україні у пенітенціарній системі зареєстровано понад 2300 випадків зараження як серед засуджених та ув’язнених, так і серед персоналу ДКВС і ЦОЗ ДКВС України. З них майже 1900 одужали, 9 осіб померли.

В той же час, як зазначив керівник ДУ «ЦОЗ ДКВС» Сергій Васильєв, на фоні епідемії коронавірусу не можна применшувати увагу до інших захворювань, які трапляються в установах виконання покарань. Так, за його інформацією, засуджені та ув’язнені регулярно отримують лікування від вірусного гепатиту В та С, ВІЛ-інфекції, туберкульозу. Щодо останнього слід зазначити, що концентрація хворих на активну форму туберкульозу в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах становить 3,3% від загальної їх кількості у країні. А минулого року вперше почали застосовуватись нові протитуберкульозні препарати (відповідно до міжнародних вимог щодо лікування туберкульозу) в закладах охорони здоров’я ЦОЗ ДКВС України.

 

Презентація