06-12-200200:00

Міністерство юстиції України завершило курс семінарів по навчанню українських суддів по застосуванню 10 статті Конвенції про захист прав і основних свобод людини

Міністерство юстиції України завершило курс семінарів по навчанню українських суддів по застосуванню статті 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, який був започаткований в березні 2002 року за підтримки Європейскої комісії Ради Європи. Сьогодні, 6 грудня 2002 року, Національне бюро у справах дотримання Конвенції при Міністерстві юстиції, провело підсумкову конференцію за участю представників суддівського корпусу України, в якій було підбито підсумки щодо ефективності застосування Конвенції у правозастосовчій практиці, зокрема, статті 10 Конвенції щодо свободи слова та свободи інформації. У конференції взяли участь Міністр юстиції України Олександр Лавринович, заступник Голови Верховного Суду України Петро Шевчук, директор Генерального директорату з прав людини Ради Європи Олександр Владіченко.

Як повідомила прес-службі Міністерства юстиції Уповноважений у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Валерія Лутковська, відповідно до ст. 9 Конституції України Конвенція є частиною національного законодавства, і всі права, гарантовані Конвенцією, мають використовуватись в судовій практиці національних судів. За її словами найбільш вживаною і знайомою для суддів України є стаття 10. Валерія Лутковська повідомила, що вітчизняне законодавство не в повній мірі відповідає стандартам, проголошеним Європейським судом з приводу свободи слова, а тому вживання ст. 10 та прецедентного права Європейського суду може суттєво поліпшити ситуацію. “Рада Європи доклала багато зусиль для того, щоб на семінарі протягом року побувала максимальна кількість суддів - близько 500 суддів по всій Україні. Представники Ради Європи були вражені рівнем обізнаності наших суддів і задоволені підсумками цих семінарів, що в свою чергу стане поштовхом для продовження такої практики в Україні.” – заявила Уповноважений у справах дотримання Конвенції.

Виступаючи на конференції, Міністр юстиції України Олександр Лавринович підкреслив, що основна мета семінарів - надати суддям України додатковий механізм захисту права особи на свободу вираження поглядів, проінформувати про підходи Європейського суду з прав людини до цього питання та показати, яким чином суддя України в своїй практиці може використати Конвенцію про захист прав і основних свобод людини як частину національного законодавства. Міністр зазначив, що заключна конференція має, з одного боку, підбити підсумки проведеної роботи, а з іншого - показати, які подальші кроки є необхідними для більш поглибленого вивчення Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

У ході конференції директор Генерального директорату з прав людини Ради Європи Олександр Владіченко також зазначив, що “професійна підготовка українських суддів щодо знання та застосування статті 10 Конвенції та прецедентного права Європейського суду є одним з найважливіших розділів Плану дій по ЗМІ в Україні, який був підготовлений Радою Європи на прохання України і успішно здійснюється спільними зусиллями”. Він підкреслив, що звернення до Європейського Суду в Страсбурзі має бути крайнім засобом. “Дотримання принципів та стандартів, що витікають з прецедентного права по статті 10 Конвенції, має гарантуватися вже в національних судах, починаючи з судів першої інстанції. Звичайно, це можливо лише в тому випадку, якщо національні суди добре інформовані про ці принципи та стандарти.” – заявив директор Генерального директорату з прав людини Ради Європи. Олександр Владіченко також повідомив, що за опитуваннями, які проводилися по закінчення кожного з семінарів, більш ніж 140 зі 191 респондентів вказали, що семінари відповідають їх професійним інтересам. “Я вважаю, що це дуже характерний показник. Особливо, якщо врахувати, що лише 12 учасників семінарів вказали, що такі заходи мають обмежену користь для їх щоденної роботи.” – заявив Олександр Владіченко. Він також повідомив, що Рада Європи проаналізує підсумки ознайомлення українських суддів з практикою застосування принципів європейської Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Довідка. Протягом 2002 року Міністерством юстиції було проведено 7 регіональних семінарів. В їх роботі взяли участь представники 23 областей України та Автономної Республіки Крим.

В ході семінарів розглядались такі питання:

- Огляд прецедентної практики Європейського Суду по 10 статті Конвенції про захист прав і основних свобод людини;

- Свобода вираження поглядів: європейські стандарти та українські реалії;

- Огляд практики Європейського суду щодо наклепу, образи, критики публічних осіб, конфіденційність і закликання до ненависті;

- Огляд практики Європейського суду щодо доступу до інформації, захисту джерел інформації, державної таємниці та доносу;

- Свобода вираження поглядів: державні межі втручання (практика застосування пункту 2 статті 10);

- "Закон" і "законність" в сенсі статті 10 Конвенції;

- Основні проблеми в українському законодавстві, практиці в сфері ЗМІ та юриспруденції та можливість вирішення даних проблем в контексті прецедентної практики Європейського суду з прав людини

На семінарах проводились також практичні заняття, в ході опрацювання яких учасникам семінару пропонувалось на практиці реалізувати отримані знання, застосувавши положення Конвенції про захист прав і основних свобод людини і обґрунтувавши застосування рішенням Європейського суду з прав людини.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua