21-02-200300:00

Міністр юстиції оцінює роботу Мін'юсту у 2002 році як позитивну

Оцінка роботи Міністерства юстиції у минулому році є позитивною. Про це заявив Міністр юстиції України Олександр Лавринович на прес-конференції, яка відбулася у п\'ятницю, 21 лютого, після розширеної колегії Міністерства юстиції України по підсумках 2002 року. Міністр висловив переконання, що "не зважаючи на об\'єктивні та суб\'єктивні труднощі, роботу відомства піднято на новий рівень - покращено виконання окремих функцій, покладених на Мін\'юст, опановано нові функції, удосконалено структуру Міністерства".

Зокрема, за словами Міністра , впродовж 2002 року досягнуто серйозного позитиву щодо діяльності відділів державної виконавчої служби. В цілому по Україні фактично виконано 37,7 % виконавчих документів, проти 35,0 % у 2001 році. На грудень 2002 року в країні виконувалось 45,5% рішень судів проти 25% на початок минулого року. Як повідомив у ході Колегії Державний секретар Міністерства юстиції України Анатолій Заєць, всього по Україні стягнуто на користь громадян та юридичних осіб усіх форм власності 6 379 334 713 грн., або на 36,1 % більше проти 2001 року. На користь держави та юридичних осіб державної форми власності стягнуто 651 180 735 грн.

Одним з найважливіших напрямків роботи Міністерства у 2002 році Міністр юстиції назвав також нормотворчу функцію. В 2002 році в основному завершено роботи зі створення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, для чого опрацьовано понад 60 тис. актів законодавства, з них включено до інформаційного фонду Реєстру 23,8 тис. нормативно-правових актів. Усього протягом року Мін\'юстом отримано та опрацьовано 5340 актів законодавства України проти 5200 актів за позаминулий рік. У 2002році Мін\'юстом було розроблено 58 законопроектів, що втричі більше у порівнянні з 2001 роком (18 законопроектів), з яких Верховною Радою України прийнято в цілому - 7. На розгляді Верховної Ради України знаходиться 34 законопроекти, Кабінету Міністрів України та Адміністрації Президента України - 24. У 2003 році планується розробити ще 18 законопроектів. Розроблено 13 проектів актів Президента України та 25 проектів актів Кабінету Міністрів України.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович повідомив, що у 2003 році Міністерство юстиції буде готуватися перейняти на себе функцію головного розробника проектів законів України, що розробляються органами виконавчої влади і вносяться Президентом України та Кабінетом Міністрів України в порядку законодавчої ініціативи на розгляд Верховної Ради.

Як заявив у ході колегії заступник глави Адміністрації Президента України Микола Білоконь, Міністерство юстиції має посилити контроль за нормативно-правовими документами, які приймаються в державі. "Багато законів, на які було накладено вето Президента України Леоніда Кучми, проходили експертизу в Міністерстві юстиції" - підкреслив заступник глави АП. Микола Білоконь також висловив думку про необхідність посилення контролю за постановами та розпорядженнями Кабміну з тим, щоб відомства "не перебирали на себе функції, які не покладені на них законодавством".

На колегії також було відзначено вдосконалення роботи органів реєстрації актів громадянського стану протягом минулого року. Зокрема, у зв\'язку з розробкою Сімейного кодексу України підготовлено і затверджено низку проектів нормативно-правових документів Міністерства юстиції - положень, інструкцій, нових статистичних форм, зразків і описів гербових печаток тощо. При усіх відділах реєстрації актів громадянського стану організовано роботу консультативних пунктів, до яких за правовою допомогою з питань застосування шлюбно-сімейного законодавства звернулося понад 100 тис. громадян. Органами реєстрації актів громадянського стану видано 2 342 656 свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану. У прибуток держави стягнуто понад 2,7 млн. гривень. Надано додаткових платних послуг правового і технічного характеру на суму понад 10,8 млн. гривень, що більше ніж у 2001р. на 1,8 млн. грн.

На Колегії також відзначалося, що Міністерством створена і ефективно функціонує система правової інформатизації. У 2002 році проведено модернізацію автоматизованої системи ведення Державного реєстру застав рухомого майна в частині формування документів реєстру. Введено у дію Державний реєстр атестованих судових експертів державних і підприємницьких структур та громадян. Забезпечується ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів. За словами Міністра юстиції, у 2003 році планується також запровадити Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень, розробити програмне забезпечення "Єдиного реєстру населених пунктів України".

У ході Колегії була відзначена робота Міністерства по реформуванню системи нотаріату в державі, координації та забезпеченню систематичного контролю за діяльністю державних та приватних нотаріусів. Підкреслено позитивні зрушення, які відбулися у сфері адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Було відзначено роботу Департаменту правової освіти населення. Відзначено роботу, проведену Міністерством, щодо дотримання Конвенції про захист прав та основних свобод людини.

В роботі Колегії взяли участь представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, народні депутати України, керівники структурних підрозділів та начальники обласних управлінь Міністерства юстиції України.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua