19-02-200400:00

Минулого року в Україні було виконано 85,6% судових рішень

2003 року в Україні було виконано 85,6% від загальної кількості судових рішень, що надійшли на виконання протягом року у Державну виконавчу службу Міністерства юстиції України. Торік Державна виконавча служба отримала 5 180 463 рішень судів, що на 29,4 % більше від 2002 року. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович під час прес-конференції 19 лютого 2004 року.

Міністр також повідомив, що разом із залишком судових рішень, що не були виконані в країні протягом минулих років, показники виконання за 2003 рік складають 59,1 %.

Серед невиконаних судових рішень 17% складають періодичні платежі – зокрема, борги з аліментів, регресних платежів по втраті працездатності тощо. Як пояснив Міністр юстиції, такі судові рішення, в силу їхньої специфіки, не можуть бути виконані одномоментно, вони виконуються протягом багатьох років. Одночасно, вони суттєво вливають на структуру виконання рішень судів.

9% невиконаних судових рішень – це зупинені виконавчі провадження через порушення господарськими судами провадження у справі про банкрутство боржника та реорганізацію підприємств вугільно-промислового комплексу.

8,2 % виконавчих документів зупинені через дію мораторію на застосування примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 %.

Олександр Лавринович також повідомив, що упродовж 2003 року Міністерством юстиції було зафіксовано 178 випадків незаконного втручання в діяльність державних виконавців. Зокрема, органи прокуратури незаконно втручалися в діяльність ДВС 114 разів, СБУ – 9, внутрішніх справ – 47, місцевого самоврядування – 8. Такі факти мали місце в Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій областях та місті Києві.

За словами Міністра, кращі показники виконання судових рішень, враховуючи борги попередніх років, у 2003 році зафіксовані в Автономній Республіці Крим, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Чернівецькій, Чернігівській областях. Органами Державної виконавчої служби Автономної Республіки Крим торік було завершено 77,4 % виконавчих документів, в Запорізькій області завершено 72,8%, у Миколаївській області – 72,8%, в Одеській та Чернівецькій – 72,9 %, Чернігівській - 70,4 %.

Найнижчі показники виконання за кількістю завершених виконавчих проваджень у відділах виконавчої служби Полтавської (38,9 % від кількості виконавчих проваджень, що підлягали виконанню), Херсонської (45,5%) та Донецької (47,4%) областей.

Довідка. Про реорганізацію роботи Державної виконавчої служби Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив одразу після свого призначення на цю посаду у травні 2002 року. На той момент виконання судових рішень в країні становило 25%.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua