10-02-201620:20

Мін’юст дав старт реформі пенітенціарної системи

«75 років в цій країні і в країні, яка існувала до цього, не змінювалися стандарти функціонування установ виконання покарань. Я, мабуть, "не відкрию для вас Америку", показуючи жахливі умови в деяких установах виконання покарань та СІЗО. Частина з них була побудована ще у 18 сторіччі. Це навіть не Радянська спадщина, це спадщина Російської імперії. Чи повинні ми щось з цим робити? Повинні негайно!», - наголосила Наталія Севостьянова.

Однією із головних новацій реформи стане запуск служби пробації.

«Служба фокусуватиметься на тому, щоб особа пройшла окрему пробаційну програму після того, як вона залишає установу покарання. Це контроль гніву, це допомога у працевлаштуванні, це отримання додаткових навичок»,

- повідомила Наталія Севостьянова.

Також основним елементом реформи має стати демілітаризація системи виконання покарань.

«Наш фокус - демілітаризувати на першому етапі великий апарат, який працює не в колоніях, а займається паперами і має набагато вищу зарплату ніж ті, хто має справу із ув’язненими. Тому з 77% осіб, які мають сьогодні погони, ми плануємо зменшення до 28%. Вони стануть державними службовцями, які будуть розробляти підходи керування системою виконання покарань», - зазначила перший заступник Міністра юстиції. При цьому вона додала, процес демілітаризація дасть можливість системі взяти курс на ресоціалізацію в’язнів.

За її словами, в рамках реформи буде проведено переатестацію співробітників через центри, в яких проходила переатестацію нова поліція. При цьому завдяки скороченню персоналу буде підвищено зарплату співробітникам.

«В кожній області є управління, яке не має безпосереднього відношення до праці в колонії, в якому працює 80-90 осіб. Вони займаються лише паперовою роботою. З 24 таких управлінь ми залишаємо 5. Це дає можливість на зекономлені кошти підіймати заробітні плати», - зауважила вона.

Наталія Севостьянова також презентувала 2 пілотні проекти, реалізацію яких Мін’юст готовий розпочати найближчим часом.

«Наші колеги з Норвегії визначилися з бажанням підтримувати комплексне реформування системи в одній окремо визначеній області. 2-й елемент - це початок державного приватного партнерства. Вже зараз ми шукаємо інвестора, який побудує за межами Києва нове СІЗО на зміну Лук'янівському», - резюмувала Наталія Севостьянова.

Pеформа пенітенціарної системи