14-06-200400:00

Мін‘юст позбавив трьох нотаріусів свідоцтв за шкоду, нанесену державі та громадянам

За шкоду, нанесену інтересам держави та громадянам, Комісія з розгляду подань органів юстиції щодо анулювання свідоцтв про право на заняття нотаріальною діяльністю на своєму засіданні 14 липня позбавила трьох нотаріусів з Харкова, Луганська та Дніпропетровської області свідоцтв на право на заняття нотаріальною діяльністю. Ще один нотаріус зі Львова здав свідоцтво за власним бажанням. Як повідомив голова Комісії, Міністр юстиції України Олександр Лавринович, подання на анулювання ліцензій були складені за скаргами громадян, а також в результаті планових перевірок діяльності нотаріусів, що здійснюється управлінням нотаріату Міністерства юстиції та його регіональних органів.

Олександр Лавринович повідомив, що з 1994 по червень 2004 року в Україні за порушення законодавства було анульовано 81 свідоцтво на право заняття нотаріальною діяльністю. Найчастіша причина, через яку анульовувалися свідоцтва на право зайняття нотаріальною діяльністю – це неодноразове порушення законодавства при вчиненні нотаріальних дій або грубого порушення закону, яке завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій, громадян. 48 свідоцтв за цей час були анульовані у зв'язку зі смертю нотаріусів. 2 нотаріуси виїхали за межі України. У 22 випадках Комісією було відмовлено щодо анулювання свідоцтв на право заняття нотаріальною діяльністю.

Міністр також повідомив, що минулого року нотаріуси України надали послуг майже кожному другому українцю - 20 млн. громадянам та юридичним особам. Загальна кількість нотаріусів в Україні станом на червень 2004 ріку складала 3,954 тис осіб, з них державних нотаріусів – 1,349 тис. осіб, приватних - 2605.

Відповідно до Закону України "Про нотаріат" Мін‘юст має здійснювати комплексні та цільові перевірки законності виконання нотаріусами своїх обов‘язків не менше одного разу на два роки.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua