13-06-200200:00

На колегії Мін'юсту буде обговорено стан реєстрації та перевірки нормативно-правових актів на відповідність чинному законодавству

14 червня 2002 року у Вінниці відбудеться виїздна розширена колегія Міністерства юстиції України за участю Міністра юстиції Олександра Лавриновича. На колегії буде розглянуто стан виконання законодавства про державну реєстрацію нормативних актів.

Як зазначається у проекті постанови, яку буде винесено на розгляд колегії, необхідність обговорення цього питання виникла у зв\'язку з тим, що окремі районні та обласні управління недостатньо організували роботу щодо перегляду нормативних актів на відповідність Конституції України та чинному законодавству, відповідно до Указу Президента України №493 "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади".

Одночасно, у проекті постанови зазначається, що на сьогодні практично в усіх обласних та районних управліннях юстиції налагоджено роботу по здійсненню правової експертизи та подальшій реєстрації нормативно-правових актів.

Усього за 1999-2002 роки районними управліннями юстиції здійснено правову експертизу 37,134 тис. нормативних актів, з яких зареєстровано 32,510 актів. За цей період районними управліннями юстиції проведено більше 6 тис. перевірок дотримання місцевими органами виконавчої влади законодавства про державну реєстрацію нормативних актів та було виявлено 7,187 тис. актів. Що підлягали державній реєстрації, але на реєстрацію не подавалися. За результатами таких перевірок внесено біля 4 тис. пропозицій про усунення недоліків та 260 пропозицій притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб.

Протягом тижня після ухвалення постанови відповідними департаментами Міністерства юстиції України будуть підготовлені пропозиції щодо розробки проекту Закону України "Про нормативні правові акти".

Довідка. Указ Президента України №493 "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади" був підписаний 3 жовтня 1992 року. За ініціативи Міністерства юстиції України від 21 травня 1998 року були внесено зміни та доповнення до Указу Президента, і з 8 червня 1998 року нормативно-правові акти районних держадміністрацій а також районних держадміністрацій у м. Києві та Севастополі, їх управлінь, відділів та інших підрозділів підлягають державній реєстрації у відповідних управліннях юстиції. У зв\'язку з цим Міністерством юстиції та його обласними управліннями на місцях щорічно проводяться відповідні організаційні заходи - семінари, стажування, перевірки, надання практичної та методичної допомоги органам, чиї акти підлягають державній реєстрації.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua