31-03-202116:32

Олександр Банчук: Кабмін запропонував посилити кримінальну відповідальність за катування

У середу, 31 березня, Уряд підтримав підготовлений Мін’юстом законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування». Про це повідомив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

«Цей законопроєкт розроблений з метою приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання», – зазначив Олександр Банчук.

За його словами, катуванням запропоновано вважати будь-яку умисну дію, спрямовану на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинену з метою примусити  її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі. У тому числі – отримати інформацію чи зізнання.

Також проєкт Закону передбачає посилення відповідальності у виді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років у разі вчинення катування представником держави, у тому числі іноземної.

«До цих категорії осіб не застосовуватиметься звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності та звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку», – наголосив заступник Міністра юстиції.

Довідково:

Представниками держави, згідно із законопроєктом, визначаються службові особи, а також особи чи група осіб, які діють з підбурювання, з відома або мовчазної згоди держави.

Представниками іноземної держави визначаються особи, які:

  • діють як державні службовці іноземної держави або проходять військову службу у збройних силах, органах поліції, органах державної безпеки, розвідувальних органах;
  • займають посади в зазначених або будь-яких інших державних органах чи органах місцевого самоврядування іноземної держави, утворених відповідно до її законодавства;
  • діють за наказом таких осіб, а також представників іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України.