05-03-202114:32

Олександр Банчук: Парламент ухвалив проєкт Закону «Про публічні консультації» у першому читанні

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт №4254 «Про публічні консультації». Про це повідомив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

«Держави з розвинутою демократичною системою рухаються у напрямку побудови партнерських стосунків із громадянами, які ґрунтуються на постійному діалозі та їхній активній участі у політичних процесах. Розробка політик та стратегічних планів для розв’язання складних проблем і викликів завжди вимагає залучення широкого кола зацікавлених сторін, експертів, представників наукової спільноти та громадян загалом. Адже саме у такій синергії можна віднайти рішення, які якнайкраще відповідатимуть інтересам різних груп населення та матимуть довготривалий ефект у вирішенні питань, що з’являються на порядку денному урядів. Усе це є елементами публічних консультацій», – зазначив Олександр Банчук.

Публічні консультації – це інструмент громадської участі, коли громадяни самі стають ініціаторами рішень і формулюють власні альтернативи щодо тих чи інших питань, таким чином отримуючи реальні повноваження для формування виважених політичних рішень.

Можна виділити 3 основні цілі, яких вдасться досягти із ухваленням в цілому цього Закону:

  • ✓Прозорість здійснення державного управління. Вона полягає у тому, що завдяки процедурі публічних консультацій спільнота заздалегідь дізнається про усі рішення, що готуються міністерством. Дізнається про важливі зміни не з дня на день, а наперед. Тобто, дізнаючись, що якесь рішення готується, – ще й може долучитися до формування тієї чи іншої ініціативи.
  • ✓Прогнозованість державної політики. Адже процедура передбачає, що рішення буде донесене до спільноти і роз’яснене. Усі, кого воно торкнеться, матимуть можливість зрозуміти, що змінюється, яким чином і навіщо. Це допоможе уникнути різночитань, а також непотрібного негативу і хвилювань.
  • ✓Залучення громадян до процесу. Щоб не було непотрібного відчуття: для нас без нас. По усіх сферах, де Мін’юст формує і реалізовує державно-правову політику: нотаріуси, виконавці, арбітражні керуючі, інші правники будуть розуміти, що їхній голос почутий.

«Перевагами проведення публічних консультацій буде можливість вивчення потреб, інтересів різних заінтересованих сторін, отримання ідей, пропозицій, інноваційних підходів для вирішення проблемних питань у різних сферах державної політики та питань місцевого значення, що сприятиме підвищенню якості рішень, їх легітимізації та підтримці», – додав заступник очільника Міністерства юстиції.