16-07-202109:45

Олександр Банчук: Парламент ухвалив в цілому Закон, який удосконалює діяльність Вищої ради правосуддя

Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», внесений Президентом України за реєстр. № 5068. За відповідне рішення проголосували 259 народних обранців.

«Удосконалення порядку добору кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя, зокрема проведення попередньої перевірки потенційних кандидатів та встановлення їх відповідності критеріям професійної етики та доброчесності, а також проведення одноразового оцінювання відповідності чинних членів ВРП таким критеріям – це ті зобов’язання, які взяла на себе Україна в рамках реалізації Меморандуму про макрофінансову допомогу ЄС. І на вирішення саме цих завдань спрямований ухвалений Закон. До того ж, він дасть змогу підвищити інституційну спроможність Вищої ради правосуддя, повернути суспільну довіру до органів суддівського врядування зокрема та судової влади загалом», – зазначив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Законом вносяться зміни до законів України «Про Регламент Верховної Ради України» та «Про Вищу раду правосуддя». За словами заступника Міністра юстиції, у Законі визначено, що до складу Етичної ради, яка встановлюватиме відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, входитимуть 6 осіб. Три особи – з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три особи – визначені міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна протягом щонайменше останніх п’яти років співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції та/або у сфері судової реформи.

Закон також передбачає:

  • порядок утворення та діяльності Етичної ради;
  • повноваження Етичної ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності та надання органу обрання (призначення) списку кандидатів, рекомендованих для обрання (призначення) на посаду члена Вищої ради правосуддя;
  • конкурсні засади добору кандидатів для здійснення відповідним органом обрання (призначення) члена ВРП.

Крім того, Законом визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їх правовий статус та обсяг повноважень.

«Після затвердження персонального складу Етичної ради, протягом шести місяців вона має провести оцінювання чинних членів Вищої ради правосуддя на відповідність критеріям професійної етики та доброчесності. За результатами такого оцінювання Етична рада може рекомендувати відповідному органу, який обрав (призначив) члена Вищої ради правосуддя, звільнити його», – додав Олександр Банчук.