09-03-200400:00

Олександр Лавринович проінспектує донецьку юстицію

9-10 березня 2004 року Міністр юстиції Олександр Лавринович відбуде до Донецької області з метою представлення новопризначеного начальника обласного управління юстиції Володимира Маркова. В ході робочого візиту на Донеччину Міністр юстиції проведе спеціальну нараду з обласним управлінням юстиції та міськрайонними управліннями Донецька. Зокрема, щодо стану виконання в області судових рішень, забезпечення населення нотаріальними послугами реєстрації нормативно-правових актів.

Як зазначив Міністр, Донецька область є лідером в Україні за обсягами роботи органів юстиції. Так, 2003 року на Донеччину приходилася сьома частина всіх судових рішень в Україні. Тут легалізовано одну з найбільших в країні кількість політичних партій та громадських об‘єднань. Органи реєстрації актів громадянського реєструють найбільшу в Україні кількість одружень, розлучень, народжень.

«Тому логічно, що кількість проблемних питань, що потребують рішення, на Донеччині також одна з найвищих в Україні» – зазначив Міністр юстиції.

Зокрема, за словами Олександра Лавриновича, всі підприємства вугільної промисловості Донецькій області відносяться до найбільших у країні підприємств-боржників. На Донеччині найбільша в Україні кількість зупинених виконавчих проваджень через порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство та через необхідність дотримання вимог Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна"

Лише в 2003 році в Донецькій області було зупинено виконавчих проваджень майже на 10 млн. грн. Для порівняння у іншого “лідера” по зупиненим провадженням – Харківської області - таких проваджень було зупинено майже вчетверо менше. Через введення мораторію на примусову реалізацію майна підприємств, в яких частка державного майна перевищує 25%, в Донецькій області в 2003 році не здійснювалося стягнення майна підприємств-боржників на суму 7,913 млн.грн. (для порівняння: в сусідній Харківській області - на 4, 787 млн. грн.)

«Інші напрямки роботи Донецької юстиції не є такими ж проблемними, як виконання рішень судів. Проте обсяги роботи, що доводиться виконувати обласній юстиції, є значними. А отже робота органів юстиції на Донеччині потребує посиленої уваги, аналізу та узагальнення» – наголосив Олександр Лавринович.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua