09-08-201810:43

Олена Сукманова: до антирейдерських агроштабів з квітня по серпень надійшло 133 звернення

Про аграрне рейдерство та інші правопорушення, які мають місце в аграрній сфері, розповіла заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова у своїй колонці на «Економічній правді».

Вона повідомила, що до антирейдерських аграрних штабів, які відновили роботу в усіх областях, з квітня по серпень 2018 року надійшло 133 звернення щодо випадків, які мають ознаки рейдерства.

«Рейдерське захоплення - це неправомірне заволодіння майном проти волі власника за допомогою різних юридичних інструментів. Слово «юридичних» тут ключове», - зазначила Олена Сукманова.

За її словами, аналіз роботи комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті демонструє, що всі скарги, які вона отримує, можна розділити на дві групи: ті, які мають ознаки рейдерських захоплень, і ті, які можна назвати незаконними, злочинними діями.

До першої групи можна включити випадки, коли майно, в тому числі майнові права, переходить до нового власника, наприклад, за умови існування у старого власника прострочених боргових зобов'язань. Зазвичай це кредитні зобов'язання перед банком або іншими кредиторами.

«Крім того, інструментом, який використовують спритники для рейдерських захоплень, можуть стати конфлікти між учасниками та акціонерами підприємств, суперечки між власниками паїв та підприємством-орендарем», - додала заступник Міністра.

До другої групи можна зарахувати підробку документів та рішень судів, виконання реєстраційної дії на основі неіснуючого рішення суду, крадіжку врожаю, самовільне захоплення землі, неправомірне зняття реєстраторами арештів, навіть в рамках кримінальних проваджень, підпис власником землі кількох договорів оренди.

«Це сценарій, який найчастіше реалізовують шахраї. Проте ці дії не можна назвати рейдерським захопленням. Це крадіжка, підробка документів, шахрайство, розбій, тобто правопорушення, які мають чітке визначення у кримінальному кодексі», - звернула увагу Олена Сукманова.

Також вона нагадала, що Мін'юст бореться з реєстраторами, які сприяють вчиненню злочинних дій. Зокрема, Міністерство юстиції позбавляє їх доступу до реєстру на певний термін, у випадку серйозних порушень — анулює доступ до реєстру і позбавляє нотаріусів ліцензії. Список покараних реєстраторів є на сайті Мін'юсту.

«У реєстрі речових прав на нерухоме майно та єдиному державному реєстрі відбувається близько 12 млн реєстраційних дій на рік. З них в антирейдерській комісії оскаржується менше 1%», - повідомила статистику Олена Сукманова.

Водночас заступник Міністра наголосила, що  у рамках децентралізації в країні з'явилося майже 10 тис реєстраторів. Частина з них є працівниками сільських рад та державних адміністрацій. У такому випадку саме ці органи відповідають за шкоду, завдану їхніми діями. Частина є комунальними підприємствами, які також є власністю територіальної громади.

«Наслідком передавання повноважень на місця для представників громади є не лише преференції у вигляді додаткової адміністративної послуги та додаткових надходжень до місцевого бюджету, але і юридична відповідальність за дії своїх реєстраторів», - зауважила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації.

Додаткові матеріали за посиланням: https://www.epravda.com.ua/columns/2018/08/9/639444/