10-12-201810:20

Олена Сукманова: Міністерство юстиції комплектно підходить до питань захисту прав дітей

Захист прав дітей є одним із пріоритетів роботи Міністерства юстиції України, яким воно комплексно займається, захищаючи дітей від економічного насилля, психологічного тиску та  проводячи роботу по зниженню рівня злочинності. Про це перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова сказала під час виступу на секції «Забезпечення прав дітей та підлітків» в рамках заходів присвячених відзначенню 70-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини.

«Від того, як сьогодні ми виховуємо, опікуємося, вникаємо в проблеми наших дітей, залежить те, як в якій країні ми житимемо завтра. Бо, як кажуть, виховати — не значить тільки вигодувати, але і посіяти правильні речі в серцях та головах дітей», - сказала Олена Сукманова.

За її словами, Міністерство юстиції комплексно підходить до питань захисту прав дітей. «З одного боку ми дбаємо про захист економічних прав дітей, від яких залежить щоденна якість життя та забезпечення фізичних потреб.  Для цього нами була започаткована ініціатива «Чужих дітей не буває» в рамках якої було прийняте законодавство, що значно посилило відповідальність злісних неплатників аліментів. З початку 2018 року державними виконавцями Мін’юсту стягнено вже 4,1 млрд грн. аліментів», - наголосила перший заступник Міністра.

З іншого боку, як зазначила Олена Сукманова, Мін’юст займається й захистом дітей від психологічного та фізичного насилля. «В межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» за підтримки фонду «Відродження» ми розпочали інформаційну кампанію #СтопБулінг, орієнтовану на дітей та їх батьків. Адже булінг став гострою проблемою сучасності, а агресивна поведінка дітей щодо своїх однолітків все частіше зустрічається в школах», - сказала перший заступник Міністра.

Також окрему увагу Міністерство юстиції приділяє зниженню рівня злочинності серед дітей. Як зазначила Олена Сукманова, саме Мін’юст став ініціатором створення Міжвідомчої координаційної ради, яка займається виключно захистом прав неповнолітніх, що контактують із законом. «Сьогодні ми об'єднуємо всіх стейкхолдерів в Україні зі сфери правосуддя для дітей, допомагаємо їм обмінюватись інформацією, напрацьовувати спільно політики, які враховують думку всіх учасників процесу», - сказала Олена Сукманова.

«За трохи більше, ніж 1 рік роботи, ми вже маємо перші результати:  вперше за всі роки незалежності ми зібрали «банк» ефективних процедур і практик діяльності в галузі попередження злочинності неповнолітніх, який дасть можливість ефективно використовувати усі ресурси країни для супроводу реформи юстиції для дітей, а також впроваджувати лише ефективні механізми захисту прав», - зазначила перший заступник Міністра.

Також на виконання Закону України «Про пробацію» розроблено та затверджено пробаційні програми для неповнолітніх, серед яких: «Попередження вживання психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення», додала вона.

«Окрім того спільно з партнерами розроблено Національну стратегію реформування правосуддя для дітей в Україні на період до 2023 року. Також вперше за останні 20 років офіційно затверджено концепт та розробляється проект Закону «Про юстицію для дітей», - наголосила Олена Сукманова.

Вона також подякувала за ефективну співпрацю усім партнерам та  особливо Представництву Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.