05-11-201912:58

Ольга Оніщук: Антирейдерський закон вступив в силу

В суботу, 2 листопада, вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», який передбачає посилення боротьби з рейдерством». З цього моменту комунальні підприємства, які за статистикою Мін’юсту здійснювали 95% рейдерських захоплень, більше не матимуть права здійснювати держреєстрацію. Про це повідомила в інтерв’ю «Сьогодні» заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

«Ми сподіваємося, що вже з 2 листопада ситуація істотно покращиться. Але результат буде видно не відразу. Є таке поняття, як інертність позитивного результату. Скарги, які продовжують надходити до Мін'юсту, стосуються реєстраційних дій, які були здійснені ще до жорстких антирейдерских заходів. Мені дуже хочеться вірити, що вже до Нового року ми на рівні статистики матимемо відчутний позитивний результат», – зазначила Ольга Оніщук.

Також вона повідомила про ініціативу створення Експертного офісу з питань держреєстрації, який планується створити на донорські кошти.  Передбачається, що там працюватимуть 16 фахівців. 10 з них будуть працювати з матеріалами скарг і готувати підсумки, а 6 інших – увійдуть до складу Антирейдерської комісії. Крім того, за словами Ольги Оніщук, в експертному офісі обов’язково буде гаряча телефонна лінія. Відповідати на дзвінки буде професійний юрист, який допоможе тим, хто звернувся, розробити порядок їхніх дій для повернення майна.

«Нашою метою є побудова комплексної системи захисту прав і законних інтересів власників нерухомості і бізнесу. Її основним елементом і буде Експертний офіс», – наголосила заступник Міністра.

 «Всі дії, які ми вже зробили, всі завдання, які будуть реалізовуватися, спрямовані на те, щоб викорінити існуючі схеми і корупційну складову з процесу держреєстрації, тим самим знизивши кількість правопорушень у цій сфері до мінімуму», – підсумувала Ольга Оніщук.