01-12-202009:28

Органи ДВС змусили погасити 13-річну заборгованість зі сплати аліментів

Органи державної виконавчої служби Міністерства юстиції упродовж минулого тижня стягнули 161,1 млн грн аліментів. З них, 31,2 млн грн проблемної заборгованості, яка стягнута державними виконавцями завдяки застосуванню до боржників встановлених Законом обмежень: позбавлення права виїзду за межі України, права керування транспортними засобами, права користування вогнепальною зброєю та права полювання, накладення арешту на майно, притягнення боржника до відбування суспільно корисних робіт.

Так, у Царичанському районному відділі державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) з червня 2007 року перебувало виконавче провадження про стягнення аліментів на утримання 3 неповнолітніх дітей.

Аліменти боржником сплачувались час від часу, але не в повному обсязі, в результаті чого з листопада 2007 року по теперішній час сукупний розмір заборгованості склав 243 964 грн.

Задля запобігання можливого відчуження майна, належного боржнику, державним виконавцем винесена постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження. Відомості про обтяження майна, належного боржнику, зареєстровані у відповідних Державних реєстрах, крім того винесено постанову про арешт коштів.

Для забезпечення вимог щодо сплати аліментів, державним виконавцем до боржника застосовано заходи, передбачені частиною 9 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження».

Після вжиття заходів примусового виконання боржником у повному обсязі сплачено борг у сумі 243 964 грн та штраф у сумі 121 982 грн.

Органи державної виконавчої служби Міністерства юстиції з початку
2020 року стягнули 5,6 млрд грн аліментів. З них 1,3 млрд грн стягнуто державними виконавцями завдяки застосуванню до боржників встановлених Законом обмежень.