03-10-200200:00

Підписано міждержавні Договори між Україною та Індією в галузі застосування кримінального права

3 вересня 2002 року в рамках державного візиту Президента України Леоніда Кучми в Республіку Індія відбулося підписання двох договорів в галузі застосування кримінального права - Договір між Україною та Республікою Індія про видачу правопорушників та Договір між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу в кримінальних справах. З української сторони Договори підписав Міністр юстиції України Олександр Лавринович, з індійської - міністр закордонних справ Республіки Індія Яшвант Синха. Зазначені Договори відносяться до міжнародних договорів України міждержавного характеру.

У ході переговорів у розширеному складі, що відбулися по закінченню зустрічі Президента України Леоніда Кучми з прем\'єр-міністром Республіки Індія Атал Біхірі Ваджпаї, індійський прем\'єр наголосив, що Договори в галузі застосування кримінального права є важливими і актуальними, "особливо для Індії з огляду на багаторічну історію боротьби з тероризмом та проблему кримінального переслідування громадян Індії, які переховуються в інших країнах, в тому числі і в Україні".

Міністр юстиції України Олександр Лавринович у свою чергу зазначив, що необхідність укладання Договорів викликана відсутністю правових відносин у галузі надання правової допомоги з питань кримінального судочинства між Україною та Республікою Індія. "Підписання договорів є ще одним підтвердженням взаємного прагненням до зміцнення дружніх стосунків між нашими державами. - сказав Міністр. - Договори мають вирішити питання взаємодії двох держав в сферах кримінального права, які переважно врегульовуються між країнами, що мають між собою договірні стосунки."

"Договір між Республікою Індія та Україною про видачу правопорушників" передбачає обов`язок видачі правопорушників, зокрема, оговорено злочини, що тягнуть видачу правопорушників; досягнуто домовленості щодо політичних злочинів; оговорено випадки відмови у видачі власних громадян. Крім того, сторони домовилися про порядок видачі правопорушників та кримінального переслідування, про підстави для відмови у видачі правопорушника, про відстрочку передачі, тимчасову передачу та про процедуру видачі правопорушників, про взаємне визнання документів і доказів, а також оговорили дії у випадках, які передбачають покарання правопорушника на смерть. Оговорені технічні моменти, такі як передача майна, мова документів та супутні витрати

"Договір між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу в кримінальних справах" передбачає заходи по підвищенню ефективності роботи обох країн по розслідуванню, кримінальному переслідуванню та припиненню злочинів, включаючи злочини, пов\'язані з тероризмом, а також у розшуку, арешті, вилученні чи конфіскації доходів і знарядь злочину.

Довідка. Робота над договорами проводилася експертами Міністерства юстиції України та міністерства юстиції Республіки Індія. Парафування тексту Договорів відбулося в Індії в серпні 2002 року.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua