10-02-200400:00

Подвійними іменами в Україні найчастіше називають на Буковині, переважно дівчаток. Зовсім не визнають подвійних імен в Севастополі

Минулого 2003 року громадяни України “повправлялися” у присвоєнні своїм новонародженим дітям подвійних імен 1 087 разів. Це становить 0,26 % від всієї кількості реєстрації новонароджених, що була здійснена торік органами актів громадянського стану Міністерства юстиції України. Як повідомив прес-службі Мін‘юсту Міністр юстиції України Олександр Лавринович, як правило, подвійні імена новонародженим українцям присвоювалися у регіонах, де в силу історичних причин склалися певні національні традиції.

Найпоширенішим, відзначив Міністр юстиції, це явище є у західних областях. У Чернівецькій області минулого року подвійні імена були присвоєні 1,8 % дітей, у Закарпатській області - 1,1 %, у Івано-Франківській області - 1,05 %, у Львівській - 0,8 %.

У Севастополі ж торік не було зареєстровано жодної дитини з подвійним ім‘ям. В Миколаївській, Полтавській, Сумській областях - подвійні імена присвоювались лише 1 дитині, що, відповідно, складає дуже низький відсоток.

Міністр також відзначив, що частіше подвійним іменем українці “прикрашали” дівчат. При цьому, найпопулярнішим по всій Україні подвійним іменем торік виявилося ім'я Анна-Марія. Крім того, українці добряче покомбінували у подвійних іменах складові - Анна, Марія, Софія.

Поєднували також і суто слов‘янські або українські імена, що загалом не є характерним для українських традицій. Так, у Дніпропетровській області батьки зареєстрували дитину Данилом-Стефаном, в Івано-Франківській області Мар'яном-Станіславом, Левом-Олесем, у Львівській області - Данилом-Назаром, Максимом-Іваном, Анастасією-Софією, у Рівненській області - Яною-Наталією, Софією-Вікторією, у Полтавській області - Марією-Людмилою, у Харківській області - Ярославою-Оксаною.

“Можна лише дивуватися фантазії українців. Імена, які зареєстровані органами реєстрації актів громадянського стану, зокрема і минулого року, важко знайти навіть у спеціальній довідковій літературі” – зазначив Олександр Лавринович. Так, у Закарпатській області торік були присвоєні угорські імена такі як Ахілла-Бенці, Марча-Чаби, Ионі-Ійліан, Олександра-Сандресса, Івет-Жимея.

В Одеській області, де проживають люди багатьох національностей, минулого року дітям були присвоєні такі імена як Веніамін-Гранд, Домініка-Марія, Пон-Фрей, Даніїл-Бенджамін, Ахмад-Фархад, Тхі Ха Зуєн.

Крім того, Софія-Саншейн назвали дівчинку у Черкаській області, Девлят-Гірей, Вероніка-Деніз, Ахмет-Хан, Марк-Едгар - дітей у Автономній Республіці Крим, Артур-Аслан - у Херсонській області, Амурі-Крістіан, Марія-Ніколь, Сабель-Нур у Дніпропетровській області, Габріел-Михайло, Дмитро-П'єро, Кароліна-Габріела, Маркела-Соріна, Дорина-Літісія, Гутієра-Анастасія, Елані-Джасінта - у Чернівецькій області.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua