27-06-200200:00

Привітання Міністра юстиції України Олександра Лавриновича з нагоди Дня Конституції

Україна святкує шосту річницю з того дня, коли в нашій державі ухвалено Конституцію. Протягом цього часу Основний Закон не зазнав жодних змін, і це свідчить, що в непростих економічних та соціально-політичних умовах Україна змогла знайти політико-правовий компроміс для визначення головних паритетів суспільного розвитку. Сьогодні українська Конституція працює на розвиток нашої держави, і в її межах суспільство може і вирішує всі проблеми, які турбують українців.

Те, що ми - поза все маю на увазі пересічних громадян, - змогли за ці роки усвідомити велике значення кожної статті, навчилися користуватися правами, якими наділила нас українська Конституція, використовувати її норми для захисту своїх інтересів, у тому числі як норму прямої дії, захищати свої інтереси як всіма конституційними і нормативними можливостями України, так і можливостями, наданими Міжнародним судом, свідчить, що наша країна поступово і впевнено просувається на шляху виконання декларації, закладеній в першій статті Конституції - побудова суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави.

Протягом восьми місяців я брав участь у розробці тексту Конституції, був членом спеціальної комісії, яка готувала ту редакцію Основного закону, яка врешті і стала українською Конституцією. І я пишаюся тим, що доклав зусиль до її розробки і віддав свій голос за ухвалення Основного закону нашої держави. Це сталося у день, коли мені виповнилося 40 років.

Часом українській Конституції закидають, що більшість її статей і розділів було прийнято протягом останньої доби перед ухваленням, що деякі місця Основного закону є сирими чи невиробленими. Але це абсолютно не відповідає дійсності. Так, є моменти, де залишені відкритими алгоритми, де немає точної відповіді на проблемні питання. Але це є наслідок того, що парламент, склад якого унеможливлював існування простої більшості, мав набрати понад дві третини голосів - і зрозуміло, що це було можливо тільки через дуже глибокі компроміси, які відбилися на змісті Основного закону. Але я переконаний, що те, чого ми досягли в той день - було максимально, чого можливо було досягнути.

Сьогоднішні конституційні норми жодним чином не перешкоджають будь-якому напрямку успішного розвитку України - чи це стосується спеціальних питань, чи економічних питань, чи вирішення питань міжнародного плану, зовнішньої політики чи навіть форми державного устрою та державного управління. В межах чинної сьогодні Конституції можна вирішувати найскладніші питання.

Я хочу привітати всіх українців з тим, що сьогодні ми маємо такий Основний закон, яким Україна може пишатися, і керуючись яким можна будувати міцну державу та надійне майбутнє кожного громадянина.


Міністр юстиції озвучить позицію України з питань регіонального самоврядування на Конференції європейських міністрів

27-28 червня 2002 року Міністр юстиції України Олександр Лавринович візьме участь у роботі 13-ї Конференції європейських міністрів, відповідальних за питання місцевого та регіонального самоврядування - "Регіональне самоврядування: різні методи імплементації", яка відбудеться у Гельсінкі (Фінляндія). Міністр юстиції України має ознайомити учасників Конференції з позицією України щодо питань місцевої та регіональної політики.

Як повідомив Олександр Лавринович, мета участі у Конференції української делегації - визначення майбутнього регіонального самоврядування в Україні. За словами Міністра, проблема полягає в тому, що на відміну від достатньо швидкого і безконфліктного вирішення питання щодо місцевого самоврядування, модель регіонального самоврядування в Україні має особливості, що полягають у великих відмінностях від моделей регіонального самоврядування в країнах-членах Ради Європи. Це обумовлено історичними, суспільно-політичними та соціальними факторами.

Олександр Лавринович повідомив, що одна з ключових проблем, яка має бути вирішена в Гельсінкі - чи буде затверджено існуючу редакцію Конвенції, а також - чи буде підписано Конвенцію, після чого вона набуде для країн-членів Ради Європи обов\'язкового правового характеру. В разі непідписання, документ матиме рекомендаційний характер.

Як наголосив Міністр юстиції Олександр Лавринович, норми, що закладені в Конвенцію, можуть бути цілком імплементовані в українське законодавство. Але виходячи з окремих положень, зокрема, про міжрегіональне співробітництво, вони є неприйнятними для українського законодавства на сьогоднішній день.

За словами Міністра юстиції України, позиція України з цього приводу на попередніх раундах Конференції не висловлювалася. Цього разу Міністр юстиції України висловить для учасників Конференцію позицію Української держави, яка полягає в тому, що запровадити уніфіковані підходи щодо питання місцевої та регіональної політики на основі Конвенції на сьогодні не передбачається можливим; всі держави-члени, зберігаючи суверенітет на своїй території, мають право самостійно визначати основні засади власної регіональної політики; подальший розвиток регіонального самоврядування можливий на основі Європейської Хартії місцевого самоврядування, ратифікованою Україною у повному обсязі. З урахуванням цього, Україна виступатиме за доопрацювання запропонованого проекту Європейської хартії регіонального самоврядування та надання йому рекомендаційного характеру. Компромісним варіантом може бути надання Європейській Хартії регіонального самоврядування статусу міжнародного договору лише для тих держав-членів Ради Європи, які мають федеративний устрій.

Довідка. Робота по розробці Європейської Хартії регіонального самоврядування була розпочата після проведення Радою Європи у 1993 році у Женеві (Швейцарія) Конференції з питань стану регіоналізації у Європі. 5 червня 1997 року за ініціативою Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Європи Ради Європи було розглянуто питання щодо Європейської Хартії регіонального самоврядування та прийнято Рекомендацію, що містила рекомендації підтримати прийняття цього правового інструменту регіонального самоврядування у вигляді зобов\'язуючої Конвенції Ради Європи.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua