13-01-200400:00

Протягом тижня Верховна Рада має розглянути 3 урядові законопроекти, розроблені Мін‘юстом

З 13-16 січня 2004 року Верховна Рада України, відповідно до порядку денного четвертої сесії, має розглянути 3 урядових законопроекти, розроблені Міністерством юстиції України.

Зокрема, у другому читанні має бути розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу України. Зазначений законопроект спрямований на врегулювання правовідносин, що виникають після набуття чинності 1 січня 2004 року Сімейного кодексу, прийнятого Верховною Радою України 10 січня 2002. Зокрема, узгодження положень сімейного права з адміністративним правом, цивільним правом, цивільно-процесуальним правом, трудовим правом, кримінальним правом та іншими.

Верховна Рада України має також розглянути проект Закону про визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України. Зазначений законопроект спрямований на врегулювання розбіжностей між окремими положеннями Цивільного кодексу України та іншими законами України. Це стосується узгодження як термінологічного апарату, так і вирішення питань по суті. Крім того, деякі закони України потребують визнання такими, що втратили чинність, оскільки коло суспільних відносин, які вони регулюють, в повній мірі врегульовано нормами Цивільного кодексу.

Відповідно до плану, депутати мають також розглянути проект Закону про внесення змін до Господарського кодексу України (з метою узгодження положень з Цивільним кодексом України). Основним завданням прийняття Закону є запобігання колізії норм, що може призвести на практиці до різного правового регулювання однакових суспільних відносин. Зокрема, приведення окремих положень Господарського кодексу у відповідність до норм Конституції України, а також до рішення Конституційного суду України від 9 липня 2002 року № 15-рп/2002. Крім того - необхідність узгодження норм Господарського кодексу з нормами Цивільного кодексу України.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua