26-04-202117:44

Розпочато підготовку до Сьомого засідання Комітету асоціації між Україною та ЄС та Діалогу з прав людини

Розпочалася підготовка до проведення Сьомого щорічного засідання Діалогу з прав людини та Сьомого засідання Підкомітету з питань юстиції, свободи та безпеки Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом. За попередньою домовленістю, вони мають відбутися 18 і 19 травня 2021 року у форматі відеоконференції (Київ — Брюссель).

Під час засідання Діалогу з прав людини планується обговорити, зокрема, наступні питання:

  • Національна стратегія у сфері прав людини та план дій з її реалізації;
  • ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях;
  • запобігання катуванням та жорстокому поводженню;
  • протидія дискримінації;
  • права дитини;
  • гендерна рівність.

Під час засідання Підкомітету з питань юстиції, свободи та безпеки Комітету асоціації між Україною та ЄС будуть обговорені питання забезпечення функціонування безвізового режиму між Україною та Євросоюзом, боротьби з корупцією, стану реформування судочинства та правоохоронних органів України. Також сторони приділять увагу правовій співпраці у розгляді кримінальних та цивільних справ, захисту персональних даних, боротьбі з організованою злочинністю тощо.

Нагадуємо, що Міністерство юстиції України є відповідальним за організацію Діалогу з прав людини та Підкомітету з питань юстиції, свободи та безпеки, а заступницю Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерію Коломієць визначено головою делегацій Української Сторони.

До підготовки цих засідань залучено більше 20 органів державної влади. Серед них – Міністерство внутрішніх справ, Міністерство закордонних справ, Міністерство освіти і науки, Міністерство соціальної політики, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерство фінансів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Національне агентство з питань запобігання корупції, Офіс Генерального прокурора, Державне бюро розслідувань, Вища рада правосуддя та інші.