26-03-201817:33

Сергій Петухов представив результати реформи сфери юстиції в Україні в контексті євроінтеграції

Сьогодні відбувся прес-брифінг, присвячений імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На ньому заступник Міністра юстиції з питань євроінтеграції Сергій Петухов висвітлював питання реформи сфери юстиції в Україні в контексті євроінтеграції.

Мін’юст координує ряд питань, які відносяться до компетенції Підкомітету «Юстиція, свобода та безпека» Комітету асоціації, утвореного відповідно до Угоди про асоціацію. Сюди належать такі сфери, як: міграція, притулок, боротьба з корупцією, безпека документів, управління кордонами, візи, боротьба з торгівлею людьми, боротьба з відмиванням коштів, правове співробітництво, боротьба з торгівлею наркотиками, боротьба з організованою злочинністю та інші.

Велику увагу приділено захисту прав людини. «В Угоді про асоціацію Європейський Союз та Україна заявили про взаємну повагу до спільних цінностей, верховенства права, основоположних прав і свобод людини. В рамках Діалогу з прав людини налагоджено співпрацю між Україною та ЄС, проводяться щорічні зустрічі з метою дотримання норм міжнародного права у сфері прав людини» - зазначив на зустрічі з журналістами Сергій Петухов.

Національна стратегія у сфері прав людини та План дій з її реалізації були затверджені ще у 2015 році. План дій розроблявся Мін’юстом спільно з органами державної влади, міжнародними організаціями, Офісом Омбудсмена, представниками громадянського суспільства та містить конкретні заходи, строки виконання, відповідальних виконавців, індикатори виконання тощо. Мін’юст готує звіти по виконанню та проводить громадські обговорення стану виконання Національної стратегії.

Невід’ємною частиною роботи відомства є зменшення ризиків корупції. В цьому напрямку Мін’юст долучився до розробки закону, що захищає бізнес від незаконного захоплення та свавілля силовиків, правоохоронних органів  #МаскиШоуСтоп. Для цього було впроваджено такі новації: обов’язкова відео- та аудіо- фіксація під час обшуків, присутність адвоката при цьому, заборона вилучення оригіналів документів, комп’ютерів та серверів. Крім цього, були створені антирейдерські аграрні штаби по всій Україні.

Міністерство юстиції забезпечує ведення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення та зареєструвало порядок перевірки електронних декларацій чиновників. З метою ефективної боротьби з корупцією Мін’юст співпрацює та здійснює обмін інформацією з Міністерством внутрішніх справ та Національним антикорупційним бюро України.

В рамках євроінтеграції Урядом України було створено Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Агентство вже успішно реалізувало перші транспортні засоби на суму понад 2,5 млн. грн.

Сергій Петухов зазначив, що Мін’юст імплементував положення Директиви 2009/101/ЄС щодо розкриття інформації компаніями. Це забезпечило інформаційну прозорість діяльності юридичних осіб та оприлюднення даних про кінцевих бенефіціарів у Єдиному державному реєстрі. На додаток, Україна стала першою країною, яка приєдналася до Глобального реєстру бенефіціарних власників компаній.

В рамках виконання Угоди про асоціацію було прийнято Закон України «Про електронні довірчі послуги» та затверджено План організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону. На практиці це означає, що зі свого мобільного телефону можна зареєструвати компанію, підписати будь-який договір, направити запит і отримати будь-яку інформацію, яка стосується діяльності того чи іншого державного органу. Це значно спрощує життя та робить можливим комунікувати з державними органами через смартфон і не стояти в чергах.

 

Презентація

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/zastupnik-ministra-yustitsii-sergiy-petuhov-predstaviv-rezultati-reformi-sferi-yustitsii-v-ukraini-v-konteksti-evrointegratsii-kiiv-26-bereznya-2018-roku