27-02-201812:18

Сергій Шкляр: Закон проти неплатників аліментів забезпечив ліквідацію понад 20 млн грн заборгованості

Завдяки застосуванню передбачених законом 7277 #ЧужихДітейНеБуває нововведень за 17 днів державними виконавцями ліквідовано 20,2 млн грн заборгованості зі сплати аліментів, що складають більше 6 місяців . Про це, презентуючи результати дії закону, повідомив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

За його словами, станом на 23 лютого державними виконавцями Мін'юсту винесено:

- 56 394 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

- 53 809 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами;

-52 871 постанова про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування зброєю;

- 52 512 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

Крім цього, до суду внесено 6 537 подань про оголошення розшуку боржника.

«Хоча закон вступив у силу лише 6 лютого і підбивати підсумки ще рано, можна із впевненістю сказати, що динаміка статистичних даних за останні два тижні роботи нових правил дає впевненість в правильності рішення законотворців», - наголосив Сергій Шкляр.

Заступник Міністра нагадав, що з початку року Міністерством юстиції було вжито низку заходів для покращення ситуації зі стягнення аліментів з недобросовісних боржників. Так, на виконання вимог Закону #ЧужихДітейНеБуває Мін'юстом запущено Єдиний реєстр боржників зі сплати аліментів, створено штаби з моніторингу і контролю за станом виконання органами ДВС рішень про стягнення аліментів та мобільні групи з ліквідації заборгованості по аліментах, надано рекомендації та роз’яснення державним виконавцям щодо застосування норм нового законодавства, а також розроблена технологічна картка роботи державних виконавців під час стягнення аліментів.

«Усього за період з 1 січня по 23 лютого 2018 року органами державної виконавчої служби стягнуто 372,3 млн грн на корить 440 777 дітей», - повідомив Сергій Шкляр.

Він також додав, що починаючи з 6 березня, Міністерство юстиції запроваджує систему щомісячного моніторингу дії закону на практиці, фіксуючи по всій країні статистику відносно того, як змінилася кількість проваджень із заборгованістю по виплаті аліментів у кожному регіоні, скільком боржникам заборонили виїжджати закордон чи керувати транспортним засобом та користування зброєю, скільки боржників направлено на проходження суспільно-корисних робіт для погашення заборгованості зі сплати аліментів.