15-02-201812:43

Співпраця з проектом ЄС: Результати та плани на майбутнє

В рамках співпраці з проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції» Мін’юсту багато чого вдалося досягти. В цілях наближення міністерства до європейських підходів, було проведено реструктуризацію та реформування відомства.

Протягом року проводилася і досі триває реформа примусового виконання судових рішень. «Ми задоволені, що Мін’юсту вдалося провести перші етапи відбору нових приватних виконавців» - зазначив керівник проекту ЄС Довидас Віткаускас. Це посприяє більш швидкому, ефективному і якісному виконанню судових рішень, від яких залежить не тільки довіра суспільства до судової влади, а й довіра інвесторів та покращення бізнес-клімату. Він відмітив, що новий проект ЄС «ПРАВО» буде надалі підтримувати реформу виконання судових рішень.

Наразі 88 осіб внесено до Єдиного реєстру приватних виконавців України, вони уже розпочали свою роботу. Приватні виконавці створили свій орган самоврядування – Асоціацію приватних виконавців України, постійні Кваліфікаційну та Дисциплінарну комісії. Ми очікуємо, що з появою приватних виконавців значно зросте кількість виконаних рішень та скоротяться терміни виконання.

Крім того, спільно з проектом ЄС ми працювали над реєстрами та реформами он-лайн послуг, що надасть можливість кожному громадянину отримувати якісні державні послуги не виходячи з дому.

 «Ще одним важливим напрямком співпраці була робота над системою пробації, яка покликана покращити баланс між запобіганням злочинів та інтегруванням колишніх злочинців у суспільство» - повідомив Довидас Віткаускас. Фахівці Проекту ЄС допомогли розробити Інструмент оцінки ризиків для дорослих. Мін’юстом було створено 499 уповноважених органів з питань пробації та 6 управлінь пробації в міжрегіональних управліннях з питань виконання кримінальних покарань та пробації. Навчання персоналу пробації вже проводиться за програмами, що були розроблені за участю міжнародних експертів.

Для впровадження у практичну діяльність міжнародних стандартів з питань пробації і ресоціалізації продовжується співробітництво з Європейським Союзом, Радою Європи, Канадою і Норвегією. Вдячні партнерам за співпрацю. Попереду ще багато роботи.

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/videoblog-kerivnika-proektu-es-dovidasa-vitkauskasa-pro-pidtrimku-reform-u-sferi-yustitsii