07-05-201809:23

Світлана Глущенко: більше 200 тисяч осіб підпадають під дію закону #ЧужихДітейНеБуває

Наразі на виконанні Державної виконавчої служби перебуває 207 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів з осіб, які понад 6 місяців не сплачують аліменти. З них 86 тисяч проваджень – стосовно батьків, які більше року ігнорують обов’язок сплати аліментів. Про це повідомила заступник Міністра юстиції України Світлана Глущенко.

«Фактично це ті особи, які на сьогодні вже отримали належну законодавчу реакцію в межах новацій законодавства, але продовжують накопичувати вже й так немалі борги перед власними дітьми», - пояснила заступник Міністра.

 Вона нагадала, що Міністерство юстиції проводить активну роботу для боротьби з неплатниками аліментів.

«Тільки за останній час ми виконали величезну роботу, спрямовану на захист прав дітей на гідне утримання, вдосконалюючи порядок примусового стягнення аліментів з недобросовісних батьків. Зокрема, на законодавчому рівні прийнято розроблений Мін’юстом законопроект #ЧужихДітейНеБуває, який вступив у силу 6 лютого цього року. Він накладає на недобросовісних батьків низку обмежень, зокрема, обмеження у праві виїзду за кордон, користування автомобілем та зброєю. Крім того, законом впроваджується новий засіб впливу на боржників - виконання останніми суспільно-корисних робіт», - наголосила Світлана Глущенко.

Водночас вона зазначила, що робота Міністерства у напрямку посилення відповідальності батьків за несплату аліментів на законодавчому рівні продовжується і вже найближчим часом очікуються нові зміни в цій сфері. Зокрема, Міністерством юстиції за участі народних депутатів Ірини Луценко та Андрія Іванчука підготовлений другий пакет законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває, які запровадять ще жорсткіші засоби стимулювання батьків до сплати аліментів.--