03-11-200300:00

Світова організація торгівлі задоволена правом українських підсудних на послуги іноземних адвокатів

Обмеження для осіб, які притягуються до кримінальної або адміністративної відповідальності, на захист лише адвокатом - громадянином України, знято. Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, "розгорнута інформація з цього питання була надана до Міжвідомчої комісії з питань вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), яка піднімала питання стосовно доступу іноземних адвокатів до ринку адвокатських послуг в Україні".

"Результати 11-го засідання Робочої групи з питань вступу України до СОТ, а також попередніх двосторонніх переговорів з країнами-членами СОТ свідчать про те, що зазначене питання є вирішеним, і доступ до ринку послуг у сфері правової допомоги в Україні задовольняє країни-члени СОТ." - зазначив Міністр юстиції.

Олександр Лавринович нагадав, що на початку переговорного процесу, пов`язаного із вступом України до СОТ, деякі країни-члени СОТ піднімали питання стосовно доступу до ринку адвокатських послуг в Україні, оскільки Законом України "Про адвокатуру" передбачалося, що адвокатом може бути лише громадянин України. А згідно з Кримінально - процесуальним кодексом та Кодексом про адміністративні правопорушення лише адвокат мав право надавати правову допомогу особі, що притягується до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Міністр також нагадав, що ця норма була визнана неконституційною рішенням Конституційного Суду України від 16.11.2000 року № 13-рп/2000. Зокрема, було визнано такими, що не відповідають Конституції України положення частини першої статті 44 Кримінально - процесуального кодексу України та частини першої статті 268 Кодексу про адміністративні правопорушення, за якими обмежується право на вільний вибір особою, яка притягується до кримінальної або адміністративної відповідальності, захисника своїх прав.

Довідка. 27-28 жовтня 2003 року у м. Женева (Швейцарія) відбулось 11 - те засідання Робочої групи з питання розгляду заявки України про вступ до Світової організації торгівлі. Предметом згаданого засідання був, зокрема, огляд переговорного процесу з доступу на ринки товарів та послуг України та огляд законодавчих змін в Україні, що пов'язані зі вступом України до СОТ тощо.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua