19-04-200400:00

У вівторок в Україні відбудеться перша реєстрація іпотечного кредиту

У вівторок, 20 квітня 2004 року, в Державному реєстрі іпотек буде зареєстровано перший іпотечний кредит. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

За словами Міністра, з моменту відкриття Держреєстру до нього будуть вноситися всі без виключення договори іпотеки. До Реєстру будуть також внесені всі іпотечні договори, які були укладені з початку року. Реєстр дозволить реєструвати обтяження іпотекою споруд, земельних ділянок та інших об'єктів, які законодавством віднесені до нерухомого майна.

Олександр Лавринович повідомив, що на сьогодні створено всі технічні умови для функціонування єдиної бази даних Реєстру, держателем якого визначене Міністерство юстиції. Державні нотаріальні контори та приватні нотаріуси, які займатимуться реєстрацією іпотечних договорів, а також прийомом запитів та видачею завірених витягів з Реєстру, підключено до інформаційної мережі Мін'юсту.

Як повідомлялося раніше, Міністерство юстиції мало вжити заходів для забезпечення ведення Державного реєстру іпотек протягом місяця від 31 березня 2004 р., коли Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек». Тимчасовий порядок введено до набрання чинності Закону про державний реєстр прав на нерухоме майно. Реєстр створено на виконання положень Закон України "Про іпотеку", що набрав чинності 1 січня 2004 року.

Урядовою постановою Міністерство юстиції України визначене держателем Реєстра іпотек, який забезпечуватиме функціонування Реєстру. Адміністратором Реєстра визначене ДП «Інформаційний центр» Мін′юсту України.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua