05-03-202013:31

Україна підписала Конвенцію про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах

Під час засідання Ради з загальних справ та політики Гаазької конференції з міжнародного приватного права Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов від імені України підписав Конвенцію про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах.

Конвенцію було прийнято 02 липня 2019 року за результатами 22-ї Дипломатичної сесії цієї міжнародної організації, участь у якій взяла делегація України, до складу якої увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та Офісу Президента України.

Україна стала  другою державою,  яка підписала Конвенцію.

Конвенція є підсумком інтенсивної роботи протягом 2016 – 2019 років утвореної з цією метою Спеціальної комісії, чому передували майже два десятиріччя пошуку оптимальних шляхів розробки взаємоприйнятного міжнародного інструменту щодо визнання і виконання іноземних судових рішень.

Конвенція є універсальним багатостороннім документом, що закріплює для держав, які стануть її Сторонами, загальні правила, за яких гарантується взаємне визнання і виконання судових рішень у цивільних або комерційних справах.

Разом з Конвенцією про угоди про вибір суду 2005 року ця Конвенція має на меті полегшити доступ до правосуддя для учасників ринку, створити для них визначеність, передбачуваність, зменшення витрат, часу та ризиків під час здійснення підприємницької діяльності.

Конвенція набере чинності у перший день місяця, який починається після спливу періоду, протягом якого може бути зроблене повідомлення щодо встановлення відносин відповідно до цієї Конвенції з другою Державою, що здала свою ратифікаційну грамоту, документ про прийняття, затвердження або приєднання.