21-05-200400:00

Україна та Болгарія підписали міждержавний договір про правову допомогу в цивільних справах

Сьогодні, 21 травня 2004 року, між Україною та Республікою Болгарія підписано міждержавний Договір про правову допомогу в цивільних справах. На сьогодні це єдиний двосторонній договір між Україною та Болгарією, який на міждержавному рівні регулює питання правової допомоги. Досі на багатосторонньому рівні у відносинах між Україною та Болгарією в сфері цивільного судочинства застосовувалися лише положення ряду конвенцій Гаазької конференції з міжнародного права, в сфері кримінального судочинства – відповідні багатосторонні конвенції Ради Європи.

Від України Договір про правову допомогу в цивільних справах підписано Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем, від Болгарії – Міністром юстиції республіки Антоном Станковим. Підписання відбулося у ході зустрічі Прем'єр-міністра України Віктора Януковича з Прем'єр-міністром Болгарії Симеоном Сакскобургготським в рамках візиту болгарського Прем'єра до України.

Відповідно до положень міждержавного Договору Україна та Республіка Болгарія зобов'язалися надавати громадянам однієї договірної сторони на території другої договірної сторони такий само правовий захист особистих і майнових прав, як і громадянам другої договірної сторони. Громадяни однієї договірної сторони мають право вільно та безперешкодно звертатися до органів юстиції другої договірної сторони, до компетенції яких належать цивільні справи і захищати у цих органах свої права на таких самих умовах, як і громадяни іншої договірної сторони.

На розвиток співробітництва у правовій сфері міністри юстиції України та Республіки Болгарія підписали також міжвідомчу Угоду про співробітництво між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Республіки Болгарія.

Як повідомлялося, в рамках візиту болгарського Прем'єра до України підписано також Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Болгарія про взаємну охорону секретної інформації; Угоди між Міністерством аграрної політики України і Міністерством сільського і лісового господарства РБ про співробітництво в галузі випробування сортів рослин на відповідність умовам вирізняльності, однорідності та стабільності і охорони прав селекціонерів; Угоди між Міністерством праці і соціальної політики України та Національним інститутом страхування Республіки Болгарія про застосування Договору між Україною і Республікою Болгарія про соціальне забезпечення та Угоди про співробітництво у сфері фізичної культури і спорту між Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту та Міністерством молоді і спорту Республіки Болгарія.

Станом на початок травня 2004 року між Україною та Болгарією було укладено 81 документ, з яких міждержавних - 6, міжурядових – 29 та міжвідомчих – 46.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua