20-09-200200:00

Урочиста церемонія складання присяги суддями, вперше призначеними на посаду Президентом України

Урочиста церемонія складання присяги суддями, вперше призначеними на посаду Президентом України, відбулася сьогодні, 20 вересня 2002 р. У церемонії, яка проводилася в Адміністрації Президента, взяв участь Глава держави Леонід Кучма.

Виступаючи з промовою перед суддями, що обираються вперше, Леонід Кучма назвав пріоритетом суддівської роботи захист прав і свобод громадян. “Ви нове покоління суддів і маєте змінити ставлення громадян до судів, як до каральних органів” – сказав Президент. – Громадяни мають йти в суд, щоб відстоювати там свої права”.

Леонід Кучма також констатував покращення умов роботи судів. Зокрема, Глава держави відзначив збільшення фінансування, підвищення зарплат суддям, яке має відбутися з січня наступного року, а також погашення заборгованості по заробітній платі, яка, за словами Глави держави, накопичувалась протягом останніх п‘яти років.

“Але всі ці кроки, спрямовані на покращення умов суддівської роботи, не дадуть ефекту, якщо судді будуть неналежним чином виконувати свої обов‘язки” – наголосив Президент. За словами Леоніда Кучми, минулого року за порушення суддівської присяги в Україні було звільнено 15 суддів, цього року – 7 суддів. На думку Президента, “ці випадки треба розглядати, як надзвичайні події”. “Слід задуматися, чи не даремно судді обираються на безстрокове обрання” – заявив він.

Леонід Кучма також повідомив, що протягом минулого року через незгоду із рішенням суду до нього звернулося 5,5 тис. громадян України, до Європейського Суду – 1,8 тис. “Це доводить, що суди виносять не завжди справедливе рішення. Формально таке рішення може бути і правильним, але по-людські – несправедливе” – сказав Президент. “Люди звертаються до суду як до останньої інстанції. А тому – будьте мудрими і справедливими” – побажав Глава держави суддям, перед виголошенням ними присяги.

20 вересня склало присягу 259 суддів вперше призначених на цю посаду Президентом України. Зачитати текст присяги було надано старшому за віком з числа вперше призначених суддів – Семеняці Олександру Миколайовичу (судді Канівського районного суду Черкаської області).

Вперше обраний суддя в урочистій обстановці приймає присягу такого змісту:

“Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати обов‘язки судді, здійснювати правосуддя, підкоряючись тільки закону, бути об‘єктивним і справедливим”. (Закон, ВР України від 1992.12.15, №2862-ХII “Про статус суддів”)

Після складення присяги Президент України Леонід Кучма вручив суддям посвідчення.

У церемонії нагородження також взяли участь Глава Адміністрації Президента України Віктор Медведчук, Голова Конституційного Суду України Віктор Скомороха, в.о. голови Верховного Суду України Володимир Степанюк, Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Зокрема, Міністр юстиції у вітальному слові до суддів сказав:

“Я щиро вітаю вас з такою визначною подією в вашому житті. І мені було дуже приємно сьогодні почути, що є усвідомлення того, що рівень авторитету державної влади багато в чому залежить від вас. Рівень довіри громадян до всієї державної влади формується вашими руками, навіть, інколи, в більшій мірі, ніж тими, хто очолює органи державного управління і окремі органи державної влади. Тому, що ставлення людей до держави багато в чому визначається можливістю і впевненістю в тому, що вони знайдуть справедливе рішення, які б проблеми в них в житті не виникли.

Хочу також відмітити сміливий крок, який зроблений в новому законодавстві України - повна і нічим не обмежена можливість суддів приймати рішення на власний розсуд, а також недоторканість і невпливовість будь-яких сторін на суддів. Але треба пам‘ятати, що це є право, а не привілей. І це право, - можливість для суддів виконувати свою функцію, дотримуючись Конституції і вимог законів України, - перш за все, належить не судді, а суспільству. Мені дуже хотілося б, щоб в ваших рішеннях не розходилися право і правда, і щоб право не використовувалось вами проти правди.”

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: ilchenko@minjust.gov.ua


УКАЗ

ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про порядок складення присяги суддею, вперше призначеним на посаду

З метою реалізації вимог Закону України "Про статус суддів" щодо складення присяги суддею, вперше призначеним на посаду, постановляю:

1. Затвердити Порядок складення присяги суддею, вперше призначеним на посаду (додається).

2. Установити, що цей Порядок є чинним до прийняття відповідного закону України.

Президент України
Л. КУЧМА

N 493/99
11 травня 1999 року
м. Київ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 11 травня 1999 року N 493/99


ПОРЯДОК

складення присяги суддею, вперше призначеним на посаду

1. Суддя, якого Президент України призначив вперше на посаду професійного судді, складає присягу, текст якої визначено Законом України "Про статус суддів".

(пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Указом

Президента України від 16.08.99 р. N 991/99)

2. Суддя складає присягу в присутності Президента України, Голови Вищої ради юстиції України, Голови Конституційного Суду України, Голови Верховного Суду України, Голови Вищого арбітражного суду України, Міністра юстиції України в урочистій обстановці у приміщенні, де встановлено Державний Герб України і Державний Прапор України.

Суддя може запросити на церемонію близьких родичів.

3. Присягу зачитує сам суддя, а в разі коли її складають кілька суддів - найстаріший за віком суддя, після чого він (вони) скріплює (скріплюють) її текст своїм підписом.

4. Після складення присяги Президент України вручає судді посвідчення судді.

5. Церемонія складення присяги суддею (суддями) завершується виконанням Державного Гімну України.

6. Підписаний суддею текст присяги зберігається в його особистій справі.

Про складення присяги робиться запис у трудовій книжці судді.

Глава Адміністрації
Президента України
М. БІЛОБЛОЦЬКИЙ

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua