19-10-200400:00

В Україні частішають випадки, коли суди забороняють державній виконавчій службі виконувати судові рішення

Суддя Рубіжанського місцевого суду Євген Коротенко (Луганська область) виніс ухвалу, якою заборонив державній виконавчій службі виконувати судове рішення у встановленому законом порядку. Зокрема, рішенням суду заборонено стягувати з боржника – ВАТ “Краситель” - виконавчого збору, який є обов‘язковим у разі невиконання судового рішення добровільно, та перераховується в доход Державного бюджету. Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, таку інформацію надіслано до Міністерства юстиції України Луганським обласним управлінням юстиції.

За словами Міністра, Міністерство юстиції України все частіше отримує сигнали від територіальних органів юстиції про випадки, коли суди перешкоджають виконанню судових рішень.

Так, за словами Міністра, з початку року лише в судах м.Харкова було оскаржено низку рішень органів державної виконавчої служби щодо поновлення виконавчих проваджень проти підприємств-боржників в частині стягнення заробітної плати. Зокрема, було оскаржено дії держвиконавців щодо стягнення зарплатних боргів з харківських підприємств ВАТ «Харківський завод тракторних двигунів», ВАТ «Дергачівський завод турбокомпресорів», ЗАТ «ХВШО «Більшовик», ВАТ «Серп і Молот».

За словами Міністра, харківські суди визнають незаконними дії державних виконавців по стягненню боргів із зарплат та зупиняють виконавчі провадження проти підприємств, проти яких порушено справу про банкрутство, не зважаючи на те, що сьогодні законодавчо знято перепону щодо стягнення з підприємств-банкрутів боргів по заробітній платі.

“Рішення суду, яке виноситься на користь порушника, при цьому заперечує норми закону та іде всупереч інтересам держави та її громадян, є аномальним. На жаль, такі випадки є непоодинокими. Вони сигналізують про тривожний стан, в якому на сьогодні опинилася судова система країни” – наголосив Олександр Лавринович.

Міністр юстиції повідомив, що уряд країни поінформовано про ситуацію щодо свідомого ускладнення судами виконання судових рішень органам державної виконавчої служби.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua