18-12-200300:00

В Україні розширюється мережа безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим громадянам

У 2003 році в Україні збільшилася кількість пунктів безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим громадянам. Зокрема, кількість громадських приймалень, що безкоштовно надають правову допомогу малозабезпеченим верствам населення у 2003 році збільшилася на 120. В цілому по Україні діє 1807 громадських приймалень. Протягом 2003 року збільшилася також кількість юридичних клінік, що надають безкоштовну правову допомогу малозабезпеченим громадянам. Сьогодні в усіх регіонах України діють понад 40 юридичних клінік, проти 25 - у минулому році. Лише у Київській області, де діє 68 приймалень та 4 юридичні клініки, до яких протягом 2003 року за безплатною правовою допомогою звернулось понад 2500 громадян.

Про це у ході Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, що відбулася 18 грудня 2003 року у Києві, повідомила заступник голови Ради, заступник Міністра юстиції України Лідія Горбунова.

Лідія Горбунова також зазначила, що задля покращення діяльності громадських приймалень у 2003 році проведено огляди – конкурси на кращу організацію їхньої роботи, зокрема в Житомирській, Донецькій, Закарпатській, Волинській, Хмельницькій та Херсонській області.

Найкращою визнана Донецька область - за активну участь у наданні правової допомоги громадянам, зокрема мешканцям віддалених районів сільської місцевості, через створену мережу громадських приймалень, виїзних консультативних пунктів та роботу юридичних клінік, а також організацію правороз’яснювальної роботи через засоби масової інформації.

Крім того, Житомирську область відзначено за якісну розробку методичних рекомендацій та проведення правоосвітніх заходів у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Закарпатську область відзначено за здійснення профілактичних заходів щодо упередження підліткової злочинності. Волинську область - за ефективне використання засобів масової інформації. Одеську область - за співпрацю з громадськими організаціями, зокрема використання можливостей фондів підтримки правової освіти, залучення до правоосвітньої роботи молодих юристів.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua