08-10-200200:00

В Україні створено Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів

Сьогодні, 8 жовтня 2002 року, Міністерство юстиції України презентувало Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів. Презентація Реєстру відбулася в Маріїнському палаці під час прийому від імені Президента України Леоніда Кучми, влаштованого на честь Дня юриста. Міністерство юстиції України стало розробником методологічних принципів створення та ведення Реєстру, розробником програмно-технологічно комплексу виступив Інформаційно-аналітичний центр “Ліга”.

Як заявив під час презентації Міністр юстиції України Олександр Лавринович, мета запровадження Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів - забезпечення в Україні єдиних принципів ідентифікації нормативно-правових актів, створення фонду цих актів і підтримання їх у контрольному стані, забезпечення державного обліку цих актів, доступності та гласності правової інформації. “Держава, яка має забезпечувати верховенство права і свої демократичні принципи, зобов\'язана вести точний облік всіх нормативних актів, що ухвалюються уповноваженими органами і стосуються регулювання прав громадян” – сказав Міністр.

Міністр юстиції також повідомив, що Реєстр матиме офіційний статус. Правовими засадами створення Реєстру стали Указ Президента України від 27 червня 1996 року N 468/96 “Про Єдиний державний реєстр нормативних актів” та постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2001 року N 376 “Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та користування ним”.

Презентуючи Реєстр, генеральний директор Інформаційно-аналітичного центру “Ліга” Сергій Бондаренко повідомив, що Реєстр складатиметься з кількох частин - еталонного фонду, доступного лише для працівників Міністерства юстиції, які працюють над його наповненням, над підготовкою текстів актів у контрольному стані актів та перевіркою їх на автентичність оригіналам, еталонний реєстр використовуватиметься для перевірки даних, а також з інформаційного фонду, доступного всім бажаючим. До загального доступу Реєстр буде відкрито з березня 2003 року. Будь яка юридична або фізична особа зможе звернутися до Реєстру через глобальну мережу зв\'язку “Інтернет” або поштою через адміністраторів Реєстру, і отримати в паперовій або електронній копії текст будь-якого нормативно-правового акту, вивірений та засвідчений Міністерством юстиції України.

Відповідно до рішення конкурсної комісії Міністерства юстиції України від 1 червня 2001 року адміністраторами Реєстру визначено:

- Адміністратором обліку користувачів Реєстру – Держінформ’юст

- Технічним Адміністратор Реєстру – Центр “ЛІГА”

Як повідомив прес-службі Міністерства директор Департаменту систематизації законодавства та інформаційного забезпечення Мін\'юсту Олександр Пушенко, для створення реєстру станом на 1 жовтня 2002 р. було опрацьовано всі акти законодавства, які були видані з 1986 року - 57 тис. актів, з них внесено до Реєстру, як нормативно-правові - 21,8 тис. актів, у тому числі:

· Кодексів та Законів України – всього 2135

· Рішень та висновків Конституційного Суду України – всього 92

· Указів та розпоряджень Президента України – всього 2235

· Постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України – всього 8616

· Нормативно-правових актів міністерств та інших державних органів , що зареєстровані в Міністерстві юстиції України – всього 6966

· Міжнародних угод, що набрали чинності для України – всього 271.

Відповідно до Закону “Про правонаступництво” будуть також оброблені документи включно по 1917 рік. Але, за словами директора Департаменту, масив цих нормативно-правових актів буде невеликий, оскільки за 11 років незалежності в Україні створено достатньо велику власну нормативну базу, і цей пошук матиме більше характер наукового пошуку.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua