12-10-202016:24

Валерія Коломієць: Фахівці системи БПД надають юридичну підтримку громадянам, які постраждали від пожеж на Луганщині

Масові пожежі в Луганській області не тільки спопелили сотні гектарів лісів, а й залишили без даху над головою чимало людей, які втратили нажите майно та свої документи. У зв’язку з цим зросло навантаження на місцеві центри та бюро безоплатної правової допомоги, адже постраждалі від вогню звертаються сюди зі своєю бідою. Про це зазначила заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

«Працівники місцевих центрів Луганщини (Міловського, Сєвєродонецького та Старобільського) консультують людей не лише безпосередньо на робочому місці. Вони також виїжджають у населені пункти, що потерпають від лісових пожеж. Часто такі виїзди відбуваються разом з партнерами – представниками Благодійної організації «Восток SOS». Але є віддалені населені пункти, куди важко дістатися, але і їх жителів система безоплатної правової допомоги не залишає напризволяще – для них проводяться дистанційні консультації», – розповідає Валерія Коломієць.

Підставою для розв’язання питань забезпечення житлом, відшкодування заподіяних матеріальних збитків, працевлаштування і надання іншої необхідної допомоги громадянам є довідка про визнання їх такими, що постраждали від надзвичайних обставин. Таку довідку видають органи державної виконавчої влади, виконавчі органи місцевого самоврядування (комісії у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин) за наявності у громадянина паспорта або документа, що його замінює (тимчасового посвідчення). Це регламентує Порядок відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайних обставин, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1992 року № 562.

Особа, яка вважає, що є постраждалою внаслідок стихійного лиха, має право подати письмову заяву органу державної виконавчої влади, органу місцевого самоврядування. У заяві вона має стисло описати події, що відбулися, попередньо зазначити види та масштаби збитків.

Органи, куди подали заяву, створюють спеціальну комісію у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин, та виїжджають на місце події. За результатами такого виїзду складається акт обстеження, у якому зазначаються обставини завдання збитків, види та розмір завданої шкоди, загальний майновий стан постраждалих та інші вагомі дані  за необхідності.

У разі відсутності згоди щодо питань, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, спір вирішується у судовому порядку.

Є такі випадки, коли власники пошкоджених будинків померли, спадкоємці прийняли спадщину, але не встигли оформити право власності на згорілий будинок, тим самим сьогодні вони позбавлені можливості отримати відшкодування збитків за зруйноване майно.

 

Як отримати правову допомогу:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103.
  • звернутися до місцевих центрів та бюро (контакти на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/
  • поставити запитання у месенджер Фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid
  • прочитати правові консультації у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR
  • завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE