15-03-202316:18

Валерія Коломієць: важливо розробити дієвий механізм банкрутства і дати бізнесу шанс

Реструктуризацію та банкрутство в Україні у воєнні часи, а також питання «Приведення регулювання у сфері банкрутства у відповідність до стандартів ЄС» обговорили на VIІІ Форум із реструктуризації та банкрутства.

За словами заступниці Міністра юстиції Валерії Коломієць: «у бізнесі усі перебувають в одному човні, і той, хто тоне, той тягне за собою усіх інших. Наша головна мета – дати бізнесу шанс, щоб човен виплив, підприємство не накопичувало борги і по-можливості запобігло процедурі банкрутства. Важливо розробити такий механізм, щоб бізнес знав, як діяти, куди звертатися і які механізми застосовувати».

Як відомо, Європейська інтеграція України передбачає, в тому числі, адаптацію законодавства з питань банкрутства до Директиви ЄС 2019/1023 від 20 червня 2019 року про засади превентивної реструктуризації, про погашення боргів та позбавлення прав, а також заходів щодо підвищення ефективності процедур щодо реструктуризації, банкрутства та погашення боргів.

«Ця директива для нас важлива, ми будемо однією з країн першопроходьців, які її імплементують у своє законодавство. На сьогодні працює вона в Німеччині, інші ж європейські країни її лише запроваджують. Насправді частково ми вже це зробили - адже в КУзПБ передбачено такий інститут як досудова санація, яка фактично і передбачає такий механізм як реструктуризацію боргу», - зазначила заступниця Міністра.

Також у фокусі уваги Форуму:

функціонування інституту відновлення платоспроможності фізичних осіб в умовах воєнного стану;

борги воєнного часу: суперечності та труднощі застосування КУзПБ до фізосіб;

звільнення фізичних осіб від боргів внаслідок вчинення злочинів;

відновлення платоспроможності фізичної особи: знакові судові рішення;

«іноземний елемент» у процедурах відновлення платоспроможності фізичної особи;

перспективи розвитку інституту відновлення платоспроможності фізичних осіб в Україні.