29-09-202011:04

Валерія Коломієць взяла участь у IV Харківському Міжнародному Юридичному Форумі

24 вересня в рамках IV Харківського міжнародного юридичного форуму від Міністерства юстиції слово мала заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

Темою панельної дискусії стала «Бізнес і права людини в Центральній та Східній Європі».

Під час свого виступу Валерія Коломієць, перш за все, наголосила на викликах, які сьогодні стоять перед усім світом та Україною, зокрема. Всі вони мають свій вплив на права кожного в нашій державі, і завдання держави у цьому випадку - дотримуватися і захищати права людини, сприяти їх реалізації. Правові питання, що виникають у зв’язку із поширенням COVID-19, як у сфері охорони здоров’я, домашнього насильства, так і трудових відносинах, - все це додатковий об’єм запитів від громадян України, з яким успішно справляється система безоплатної правової допомоги. Проте, за словами заступниці Міністра юстиції, така діяльність, хоч і є ефективною, по суті виконує функцію лише «гасіння пожежі». Саме тому важливим є більш системний та глибинний підхід щодо впровадження міжнародних стандартів у сфері бізнесу і прав людини, якого наразі і дотримується Міністерство юстиції.

Так, Валерія Коломієць розповіла про те, що черговим кроком на шляху до сприяння бізнесу впроваджувати політики з прав людини стали підготовка та подання оновленої редакції Національної стратегії у сфері прав людини на розгляд Кабінету Міністрів України. Зокрема, проєктом пропонується додати новий стратегічний напрям до Національної стратегії: «Забезпечення дотримання прав людини в процесі ведення господарської діяльності», метою якого є посилення рівня захищеності прав людини від порушень з боку суб’єктів господарювання та підвищення культури поваги прав людини у сфері здійснення господарської діяльності. При цьому найголовнішим досягненням нової редакції, на думку Валерії Коломієць, стала широка залученість громадськості та бізнес-спільноти, оскільки, за її словами, було б нерозумно говорити про бізнес без безпосередньої участі його представників.

Наступним кроком після прийняття Стратегії передбачається розробка та подання відповідного плану дій, який буде містити чіткі кроки для досягнення цілей та результатів Стратегії на наступні три роки. Метою Міністерства юстиції сьогодні є зберегти інклюзивний підхід у процесі напрацювання плану дій.

Спільна участь у його підготовці та реалізації як представників бізнесу, так і органів влади та громадськості є необхідною, адже в рамках плану передбачаються конкретні заходи, які і забезпечуватимуть всесторонню імплементацію Національної стратегії та, власне, Керівних принципів ООН.

Окрім того, наразі триває робота над розробкою методології оцінки та моніторингу, а також індикаторів до Стратегії, які дадуть змогу оцінити прогрес у реалізації Стратегії за кожним напрямом, у тому числі і щодо бізнесу та прав людини.

Наостанок Валерія Коломієць подякувала всім сторонам та органам, що активно брали участь у роботі над Стратегією, а також запросила представників та представниць бізнесу, іноземних колег та партнерів долучатися до подальшого процесу розробки плану та індикаторів і обміну успішним досвідом.