06-06-201811:08

Відбулася зустріч представників Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх з нідерландськими партнерами

Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх було проведено партнерську зустріч щодо визначення шляхів співпраці з нідерладськими колегами при реформуванні сфери правосуддя для дітей в Україні. Зустріч ініційована в рамках міжнародного проекту «Зміцнення системи захисту дітей у відношенні до дітей у конфлікті із законом в Україні», запровадженого Нідерландською секцією організації «Міжнародний захист дітей» у співпраці з Всеукраїнською фундацією «Захист прав дітей» за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди (програма МАТРА), 2017 – 2021рр. Участь у заході взяли представники Міністерства юстиції, державної установи «Центр пробації», Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, ГО «Фундація DEJURE».

Під час зустрічі учасники обговорили здобутки і перспективи запровадження системи правосуддя щодо дітей в Україні та результати аналітичного дослідження діючої системи захисту дітей у конфлікті із законом; результати та ключові цілі роботи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх; основні виклики та пошуки шляхів вдосконалення ювенальної пробації та відновного правосуддя.

«Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх, вважаємо, є однією з найкращих діючих платформ для вирішення проблемних питань правосуддя щодо неповнолітніх. Всього за один рік роботи ми показали справді успішні результати. Разом із членами Ради та нашими міжнародними й вітчизняними партнерами ми розробили та затвердили концепцію проекту Закону «Про юстицію щодо дітей»; визначили алгоритм запровадження медіації на базі центрів безоплатної правової допомоги та здійснили запуск відповідного пілотного проекту у 4 регіонах: Львові, Харкові, Одесі, Миколаєві. Також здійснено збір та аналіз даних (чинних політик, процедур і практик діяльності) в галузі попередження злочинності неповнолітніх та розроблено алгоритм функціонування «уніфікованої карти», що буде створена за результатами звіту; розроблено на основі методичних рекомендації щодо Стратегії реформування правосуддя для дітей, презентованих Агрітім Канада в Україні, проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Національної стратегії реформування правосуддя для дітей на період до 2022 року»; здійснено запуск проекту щодо навчання адвокатів системи безоплатної правової допомоги спеціалізації по роботі з неповнолітніми правопорушниками та виконано багато інших завдань.

Перед нами стоять великі цілі – ефективне реформування правосуддя для дітей у нашій країні та створення доброзичливого до дитини сектору правосуддя, в якому діти перебувають під захистом, а їх права ефективно підтримуються. Завдань багато, однак спільними зусиллями, впевнені, ми зможемо їх досягти», - зазначила радник Міжвідомчої координаційної ради, к.ю.н. Соломія Старосольська.

В свою чергу Інна Фесенко, заступник директора Департаменту, начальник управління кримінальної юстиції Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України, та Уляна Стефанюк, заступник директора Департаменту, начальник управління з питань правосуддя Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції повідомили партнерам про стан написання та ключові новації законопроекту про юстицію для дітей в країні та обговорили з експертами можливі напрями співпраці щодо аналізу його змісту та майбутньої підтримки його прийняття.

В результаті міжнародними колегами було запропоновано підтримку діяльності Ради, зокрема, шляхом проведення експертного дослідження проблематики правосуддя для дітей в країні, запровадження та проведення міждисциплінарних тренінгів для спеціалістів відповідної сфери, півучастіс у розробці Плану дій з реалізації Національної стратегії реформування правосуддя для дітей.

 

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/zustrich-predstavnikiv-mijvidomchoi-koordinatsiynoi-radi-z-pitan-pravosuddya-schodo-nepovnolitnih-z-niderlandskimi-partnerami-kiiv-05-chervnya-2018-roku