05-02-202011:14

Віталій Василик: У Бучанській виправній колонії запустили пілотний проєкт для допомоги наркозалежним

У Бучанській виправній колонії (№85) стартував пілотний проєкт, який передбачає впровадження комплексного лікування з використанням замісних підтримувальних препаратів осіб, залежних від опіоїдів. Про це в інтерв’ю «Факти» повідомив заступник Міністра юстиції України Віталій Василик.

Задля реалізації пілотного проєкту в Бучанській виправній колонії (№85) було підготовлено аптеку для зберігання замісного підтримувального препарату та приміщення для видачі й проведення психо-соціального супроводу пацієнтів – учасників пілотного проєкту. Приміщення лікарні, в яких безпосередньо зберігається замісний підтримувальний препарат,  відповідають усім вимогам до таких приміщень, отримано ліцензію на право здійснення господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

«Приміщення оснащені системою сигналізації та відеоспостереження для унеможливлення зловживань», – додав заступник Міністра.

Пілотний проєкт реалізується Міністерством юстиції України у співробітництві з міжнародною організацією PATH в рамках проекту «Заради життя», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та у партнерстві з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, МБФ «Альянс громадського здоров’я», ВБО «100 відсотків життя. Київський регіон».

Незабаром в Міністерстві юстиції України відбудеться офіційна презентація пілотного проєкту за участю всіх зацікавлених партнерів-учасників, на якій буде обговорено проміжні результати та подальші плани в рамках розширення даної  ініціативи.

В інтерв’ю Віталій Василик наголосив, що Міністерство продовжить вирішувати проблемні питання, які накопичились у пенітенціарній системі. Це стосується як покращення умов тримання під вартою, так і відновлення чіткої вертикалі влади в установах. Для розвитку інфраструктури планується, між іншим, використати ті ресурси, які є у розпорядженні Міністерства юстиції. Насамперед це стосується продажу будівель, які знаходяться у самому центрі столиці і які можуть бути привабливими для інвесторів.

«Деяким таким будівлям по кілька століть. Це ще і пам’ятники архітектури. Тюрми не повинні знаходитися в будинках-музеях. Грошей на нову інфраструктуру нам не дають. Тому ми змушені використовувати ті ресурси, які у нас є. Будинки, в яких знаходяться слідчі ізолятори, належать Міністерству юстиції. Ми б хотіли їх продати, а на ці гроші побудувати нові СІЗО вже за межами міста. Адже якщо в’язниця знаходиться в центрі міста, це ж, крім усього іншого, і небезпечно для жителів», – пояснив заступник Міністра.

Також він зупинився на перспективах відкриття приватних СІЗО, які будуть приносити кошти у бюджет та забезпечувати тимчасово ув’язнених нормальними умовами.

«В приватних СІЗО чекатимуть рішення суду громадяни, які скоїли нетяжкий злочин або злочин з необережності. І я вважаю, що це правильно. Адже якщо така людина потрапляє в «мавпятник», він стає джерелом доходу як для криміналітету, так і для адміністрації слідчого ізолятора або ізолятора тимчасового тримання, які, кажучи по-простому, торгують камерами», – зазначив Віталій Василик.